05.05.2016 07:45
ZAGREB, 4. svibnja 2016. (Hina), Paganski krug Hrvatske, koji se u teoriji i praksi bavi promicanjem paganizma, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Trgovačkog suda proglašen je nesposobnim za plaćanje te će nakon pravomoćnosti rješenja biti izbrisan iz registra udruga.
Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u siječnju kojim su bili pozvani zastupnici 'paganskog kruga' da predaju popis imovine i obveza svoje udruge, ali i njihovi vjerovnici koje se pozvalo da zbog duga od 3317 kuna predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se nitko od njih nije javio u zakonski predviđenim rokovima, sud je po službenoj dužnosti zagovornike paganizma proglasio nesposobnima za plaćanje te je donio rješenje o otvaranju i istovremenom zaključenju stečajnog postupka njihove udruge.Kako se navodi u registru udruga, Paganski krug Hrvatske osnovan je u listopadu 2006., a registriran u studenom te godine.

Kao 'starješine' paganista redom su navedeni Dorino Manzin, poznati aktivist i borac za prava LGBT osoba, ali i Petra Milašin i Matija Pervan kojima je mandat 'starješina' počeo u ožujku 2013., a trebao završiti u ožujku 2019. U opisu djelatnosti Paganskog kruga Hrvatske, navodi se promicanje i istraživanje paganske duhovnosti u teoriji i praksi, paganske filozofije i načina života, ali i okupljanje vjernika i sljedbenika paganske duhovnosti. Osim toga, kao nijihov cilj navedeno je i educiranje javnosti o paganizmu, promicanje i istraživanje alternativnih tehnika i metoda pomoći, samopomoći i samorazvoja, 'poput astrologije, numerologije, aromaterapije, energoterapije, alternativne madicine, meditacije, joge, zdravog načina življenja, zdrave prehrane i organskog uzgoja hrane'.

U svojim ciljevima 'paganski krug' istaknuo je i zalaganje za opće ljudske vrijednost - ljubav, slobodu, mir, nenasilje, pravdu, istinu, humanizam, suosjećanje i individualnost. Protiv rješenja o stečaju udruge za promicanje paganizma dopuštena je žalba Visokom trgovačkom sudu.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.