05.05.2016 07:45
SARAJEVO, 4. svibnja 2016. (Hina), Sadašnja hrvatska vlada čvrsto je opredijeljena za provedbu reformi i jačanje klime koja će biti poticajna za poduzetništvo i potencijalne ulagače, kazao je u srijedu u Sarajevu hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Ministar Horvat ovo je izjavio kao govornik na tradicionalnom Sarajevo Business Forumu (SBF), konferenciji  koja je okupila nekoliko stotina sudionika iz šesnaest država šire regije te potencijalne investitore iz islamskih zemalja i Kine. Horvat je istaknuo kako Hrvatska kao članica Europske unije snažno zagovara jačanje gospodarske suradnje u regiji i želi tome doprinijeti poboljšavajući vlastiti zakonodavni okvir i stvarajući uvjete za gospodarski napredak. Investitore je pozvao da se u to i osobno uvjere.

"Nikada niti jedna politika nije otvarala radna mjesta no politika mora osigurati stabilno poslovno okruženje, investicijski okvir i porezni sustav kako bi svi investitori osjetili da im je Hrvatska prijatelj a državna administracija puni i pravi servis u ostvarenju poduzetničke ideje". kazao je Horvat. Podsjetio je kako je hrvatska vlada planirala izmjene čak 238 zakona kako bi se stvorili uvjeti za nove investicije u zemlji.Kao trenutačno najvažnije spomenuo je projekte gradnje nizinske pruge Rijeka-Budimpešta, gradnju novog bloka termoelektrane Plomin i hidroelektrane Kosin a potvrdio je i kako su s vlastima u BiH otvoreni novi razgovori o investiranju u hidroelektranu "Dubrovnik II" te o nastavku gradnje koridora V c.

Ministar Horvat je pred sudionicima SBF-a kazao kako Hrvatska svoje prioritete u razvitku vidi u energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturi a vlada želi približiti javni sektor poduzetnicima te osigurati povoljne uvjete za financiranje njihovih projekata. "Hrvatska daje punu potporu BiH kako bi ona što prije postala članicom EU te kako bi se izbrisale administrativne granice i uspostavila mogućnost jedne ekonomije u jedinstvenoj regiji", poručio je Horvat pred sudionicima sarajevskog poslovnog foruma.

SBF je pokrenut 2010. pod pokroviteljstvom Islamske banke za razvoj (IDB) kako bi potaknuo regionalnu gospodarsku suradnju i povezao države regije s inozemnim investitorima.Predsjednik IDB-a Ahmad Mohamad Ali kazao je u srijedu kako organiziranjem ovakvih skupova BiH postaje središte za povezivanje regije s potencijalnim investitorima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako ovaj forum svake godine postaje značajniji okupljajući sve veći broj sudionika te otvara mostove suradnje između Europe i Azije.Istaknuo je značenje sudjelovanja Kine na ovogodišnjem SBF-u. Kineska vizija ulaganja u Europu pokrenuta 2011. godine nudi ogromni potencijal, ocijenio je Izetbegović.

"Ta vizija potpuno je okrenuta budućnosti", kazao je Izetbegović ističući kako  regija može biti  snažna poveznica Kine i europskog kontinenta u cjelosti. Posebni panel ovogodišnjeg SBF-a posvećen je mogućnosti industrijske suradnje i investiranja Kine u 16 država središnje i jugoistočne Europe a brojno kinesko izaslanstvo predvodi ministar zadužen za za regionalni razvitak Ning Jizhe."Ovo je novi put ka cilju koji će svima donijeti uspjeh", kazao je Jizhe u Sarajevu.

U sastavu kineskog izaslanstva su i predstavnici tvrtke China Gezhouba Group Corporation. Ta tvrtka planira ulaganje vrijedno 722 milijuna eura u izgradnju novog bloka Termoelekrane Tuzla. U projektu bi trebala sudjelovati kineska državna EXIM banka kroz povoljni petnaestogodišnji kredit.Ukoliko se realizira to bi bio najveći projekt obnove elektroenergetkih postrojenja u BiH nakon rata. Procjena je kako BiH raspolaže rezervama ugljena u količini od šest milijardi tona a već se planira novi projekt ulaganja u proširenje kapaciteta termoelektrane u Banovićima.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.