05.05.2016 07:45
SARAJEVO, 4. svibnja 2016. (Hina), Sadašnja hrvatska vlada čvrsto je opredijeljena za provedbu reformi i jačanje klime koja će biti poticajna za poduzetništvo i potencijalne ulagače, kazao je u srijedu u Sarajevu hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Ministar Horvat ovo je izjavio kao govornik na tradicionalnom Sarajevo Business Forumu (SBF), konferenciji  koja je okupila nekoliko stotina sudionika iz šesnaest država šire regije te potencijalne investitore iz islamskih zemalja i Kine. Horvat je istaknuo kako Hrvatska kao članica Europske unije snažno zagovara jačanje gospodarske suradnje u regiji i želi tome doprinijeti poboljšavajući vlastiti zakonodavni okvir i stvarajući uvjete za gospodarski napredak. Investitore je pozvao da se u to i osobno uvjere.

"Nikada niti jedna politika nije otvarala radna mjesta no politika mora osigurati stabilno poslovno okruženje, investicijski okvir i porezni sustav kako bi svi investitori osjetili da im je Hrvatska prijatelj a državna administracija puni i pravi servis u ostvarenju poduzetničke ideje". kazao je Horvat. Podsjetio je kako je hrvatska vlada planirala izmjene čak 238 zakona kako bi se stvorili uvjeti za nove investicije u zemlji.Kao trenutačno najvažnije spomenuo je projekte gradnje nizinske pruge Rijeka-Budimpešta, gradnju novog bloka termoelektrane Plomin i hidroelektrane Kosin a potvrdio je i kako su s vlastima u BiH otvoreni novi razgovori o investiranju u hidroelektranu "Dubrovnik II" te o nastavku gradnje koridora V c.

Ministar Horvat je pred sudionicima SBF-a kazao kako Hrvatska svoje prioritete u razvitku vidi u energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturi a vlada želi približiti javni sektor poduzetnicima te osigurati povoljne uvjete za financiranje njihovih projekata. "Hrvatska daje punu potporu BiH kako bi ona što prije postala članicom EU te kako bi se izbrisale administrativne granice i uspostavila mogućnost jedne ekonomije u jedinstvenoj regiji", poručio je Horvat pred sudionicima sarajevskog poslovnog foruma.

SBF je pokrenut 2010. pod pokroviteljstvom Islamske banke za razvoj (IDB) kako bi potaknuo regionalnu gospodarsku suradnju i povezao države regije s inozemnim investitorima.Predsjednik IDB-a Ahmad Mohamad Ali kazao je u srijedu kako organiziranjem ovakvih skupova BiH postaje središte za povezivanje regije s potencijalnim investitorima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako ovaj forum svake godine postaje značajniji okupljajući sve veći broj sudionika te otvara mostove suradnje između Europe i Azije.Istaknuo je značenje sudjelovanja Kine na ovogodišnjem SBF-u. Kineska vizija ulaganja u Europu pokrenuta 2011. godine nudi ogromni potencijal, ocijenio je Izetbegović.

"Ta vizija potpuno je okrenuta budućnosti", kazao je Izetbegović ističući kako  regija može biti  snažna poveznica Kine i europskog kontinenta u cjelosti. Posebni panel ovogodišnjeg SBF-a posvećen je mogućnosti industrijske suradnje i investiranja Kine u 16 država središnje i jugoistočne Europe a brojno kinesko izaslanstvo predvodi ministar zadužen za za regionalni razvitak Ning Jizhe."Ovo je novi put ka cilju koji će svima donijeti uspjeh", kazao je Jizhe u Sarajevu.

U sastavu kineskog izaslanstva su i predstavnici tvrtke China Gezhouba Group Corporation. Ta tvrtka planira ulaganje vrijedno 722 milijuna eura u izgradnju novog bloka Termoelekrane Tuzla. U projektu bi trebala sudjelovati kineska državna EXIM banka kroz povoljni petnaestogodišnji kredit.Ukoliko se realizira to bi bio najveći projekt obnove elektroenergetkih postrojenja u BiH nakon rata. Procjena je kako BiH raspolaže rezervama ugljena u količini od šest milijardi tona a već se planira novi projekt ulaganja u proširenje kapaciteta termoelektrane u Banovićima.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.