29.04.2016 07:45
ZAGREB, 28. travnja 2016. (Hina), Stečajni upravitelj Jambo prometa d.o.o., proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jambe, dostavio je Trgovačkom sudu u Splitu deset pristiglih tražbina vjerovnika među kojima su tri banke koje su prijavile tražbine od čak 248 milijuna kuna, ali se u dopisu navodi i da su bankama priznata samo potraživanja od 275.000 kuna uz obrazloženje da se "osporeni iznos odnosi na jamstvo založnog dužnika te dužnik za osporeni iznos nije i osobno odgovoran vjerovniku".
U dopisu stečajnog upravitelja Krešimira Peroša navodi se da su pravne osnove tražbina Raiffeisenbank, Privredne banke Zagreb i Kreditne banke Zagreb jamstva po ugovoru o kreditu, ali i da su tim bankama priznati samo troškovi ovršnog postupka i žiro računa. Osim banaka, među vjerovnicima koji su prijavili tražbine su i Jambo d.o.o., tvrtka koja djeluje unutar grupe društava kojima je osnivač Stipe Gabrić koja od Jambo prometa potražuje 3,6 milijuna kuna, ali i Gabrić osobno koji je prijavio 18,9 milijuna kuna za što je kao pravna osnova navedena 'pozajmica vlasnika'.

Prema posljednjem izvješću stečajnog upravitelja o gospodarskom stanju Jamba prometa ukupne obveze te tvrtke iznose čak 24,8 milijuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlaže se  vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž. U izvještaju se navodi se i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune.U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a obveze prema državi, neplaćeni porezi i doprinosi, iznose 1,9 milijuna kuna.

Dug prema dobavljačima, prema izvješću, većinom se odnosi na potraživanja povezanih Gabrićevih društava.U izvještaju je navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je tvrtka ostvarila 2010. Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015., a u trenutku otvaranja stečaja u veljači Jambo promet nije imao niti jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna .Izvještajno stečajno ročište Jambo prometa d.o.o na zakazano je za  2. svibnja.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.