22.04.2016 07:45
ZAGREB, 21. travnja 2016. (Hina), Stečajni upravitelj Jambo prometa, proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jamba, predao je izvješće o gospodarskom stanju tog dužnika prema kojem ukupne obveze iznose čak 24,8 milijuna kuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlaže vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž.
U izvještaju stečajnog upravitelja Krešimira Peroša navodi se i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune. U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a obveze prema državi - neplaćeni porezi i doprinosi iznose 1,9 milijuna kuna. Dug prema dobavljačima, prema izvješću, većinom se odnosi na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.U izvještaju se ističe i da je tvrtka Jambo promet d.o.o osnovana 1999. do kada je poslovala pod imenom Klada promet d.o.o. te se bavila trgovinom prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima.

Navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka u veljači Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010. a djelovala je u unutar grupe društava kojima je osnivač Stipe Gabrić, a najznačajnija Jambo d.o.o. Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015. a u trenutku otvaranja stečaja u veljači Jambo promet nije imao niti jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna. Izvještajno stečajno ročište Jambo prometa zakazano je za 2. svibnja.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa