21.04.2016 07:45
ZAGREB, 20. travnja 2016. (Hina), Zagrebačka burza razvrstala je Slobodnu Dalmaciju d.d. u segment promatranja zbog obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za prijenos dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara Marijana Hanžekovića, većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH), istaknuto je u obavijesti na stranicama Zagrebačke burze.
Obavijest Zagrebačke burze uslijedila je nakon Hanžekovićeva zahtjeva Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) za prijenos dionica manjinskih dioničara Slobodne Dalmacije (SD), a predmet zahtjeva je njihovih 208.991 dionica ili oko četiri posto udjela u toj medijskoj kompaniji. Kako se ističe u zahtjevu, Marijan Hanžeković kao ponuditelj drži 28.005 dionica ili 0,54 temeljnog kapitala, ali zajedno s EPH drži 5.012.125 redovnih dionica Slobodne Dalmacije, odnosno 96 posto temeljnog kapitala. Navodi se i da je pravična naknada za dionice Slobodne Dalmacije koje će biti prenesene ponuditelju 16,5 kuna te da je objavio ponudu za preuzimanje u skladu sa zakonom.

U zahtjevu stoji i da je Hanžeković za dionice Slobodne Dalmacije osigurao naknadu koja je uplaćena na poseban račun Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te da će SKDD, nakon što utvrdi urednost zahtjeva te ispunjenje zakonskih pretpostavki, obavijestiti upravu Slobodne Dalmacije, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i ostale sudionike 'o provođenju prijenosa dionica s računa manjinskih dioničara na račun ponuditelja te isplati otpremnine manjinskim dioničarima'. Protiv 'istiskivanja' manjinskih dioničara SSKD je zaprimio i obavijest malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića kojom upozorava da je na Upravnom sudu u Zagrebu tužba protiv rješenja Hanfe kojim se Marijanu Hanžekoviću odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje te splitske medijske kompanije.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.