21.04.2016 07:45
ZAGREB, 20. travnja 2016. (Hina), Zagrebačka burza razvrstala je Slobodnu Dalmaciju d.d. u segment promatranja zbog obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za prijenos dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara Marijana Hanžekovića, većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH), istaknuto je u obavijesti na stranicama Zagrebačke burze.
Obavijest Zagrebačke burze uslijedila je nakon Hanžekovićeva zahtjeva Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) za prijenos dionica manjinskih dioničara Slobodne Dalmacije (SD), a predmet zahtjeva je njihovih 208.991 dionica ili oko četiri posto udjela u toj medijskoj kompaniji. Kako se ističe u zahtjevu, Marijan Hanžeković kao ponuditelj drži 28.005 dionica ili 0,54 temeljnog kapitala, ali zajedno s EPH drži 5.012.125 redovnih dionica Slobodne Dalmacije, odnosno 96 posto temeljnog kapitala. Navodi se i da je pravična naknada za dionice Slobodne Dalmacije koje će biti prenesene ponuditelju 16,5 kuna te da je objavio ponudu za preuzimanje u skladu sa zakonom.

U zahtjevu stoji i da je Hanžeković za dionice Slobodne Dalmacije osigurao naknadu koja je uplaćena na poseban račun Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te da će SKDD, nakon što utvrdi urednost zahtjeva te ispunjenje zakonskih pretpostavki, obavijestiti upravu Slobodne Dalmacije, Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i ostale sudionike 'o provođenju prijenosa dionica s računa manjinskih dioničara na račun ponuditelja te isplati otpremnine manjinskim dioničarima'. Protiv 'istiskivanja' manjinskih dioničara SSKD je zaprimio i obavijest malog dioničara Slobodne Dalmacije Hrvoja Šimića kojom upozorava da je na Upravnom sudu u Zagrebu tužba protiv rješenja Hanfe kojim se Marijanu Hanžekoviću odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje te splitske medijske kompanije.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.