15.04.2016 07:45
ZAGREB, 14. travnja 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zaključio je stečajni postupak nad Amnesty Internationalom Hrvatske (AIH) zbog nedostatnosti mase za pokriće dospjelih troškova stečajnog postupka od 104 tisuće kuna te će se nakon pravomoćnosti rješenja AIH brisati iz sudskog registra.
Rješenje Trgovačkog suda uslijedilo je nakon Skupštine vjerovnika AIH, održane krajem ožujka, na kojoj se vjerovnici nisu protivili prijedlogu za obustavu i zaključenje stečajnog postupka.Na istoj skupštini prihvaćeno je i izvješće stečajne upraviteljice Anamarije Ivanković koja je predložila da sud pozove vjerovnike da uplate nešto više od 136.000 kuna u što su bili uključeni dotadašnji troškovi stečajnog postupka od oko 79.000 kuna te oko 57.000 kuna predvidivih budućih troškova stečajnog postupka. Kako vjerovnici nisu uplatili taj iznos, a na računu AIH preostalo je manje od 25.000 kuna, sud je zaključio stečaj.

Rješenje o zaključenju stečaja doneseno je tri godine nakon što je nad tom udrugom za zaštitu i promicanje ljudskih prava otvoren stečaj jer je ostala bez izvora financiranja i nije mogla ispunjavati svoje financijske obaveze. Zbog ograničenog budžeta, ali i financijskih i pravnih problema, vodstvo Amnesty Internationala donijelo je krajem 2012. odluku o prestanku davanja bespovratnih sredstava AIH-u koji je tada imao direktoricu i dva zaposlenika.

Amnesty International djelovao je u Hrvatskoj od 1993. a AIH je osnovan 1994. i financirao se od inozemnog donatora – krovne organizacije i članarina članova i podupiratelja kojih je, prema procjenama, bilo nešto manje od 4000.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.