14.04.2016 07:45
ZAGREB, 13. travnja 2016. (Hina), Ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio je u srijedu u Saboru imenovanje novog Nadzornog odbora (NO) tvrtke Đuro Đaković koji će procijeniti izvršava li sadašnja Uprava dobivene smjernice, ako ne, izabrat će se i novi članovi Uprave.

"Moja odluka bit će da se ide na imenovanje novog Nadzornog odbora koji će dati jasne smjernice Upravi i moći u kratkom vremenu donijeti odluke izvršava li sadašnja Uprava te smjernice, a ako ne, isto tako pristupit će se izboru novih članova Uprave", odgovorio je Panenić HDZ-ovu Peri Ćosiću u saborskom aktualnom prijepodnevu. Panenić je istaknuo da je u toj tvrtki s dugogodišnjim problemima pokrenut proces restrukturiranja i da je pod njegovim posebnom pažnjom. U ovoj godini, po najavama Uprave, planira se povećanje prihoda i ostvarenje prve dobiti nakon sedam godina.

"Za sada, restrukturiranje ide po planu, no da bi se pojačali njegovi učinci imenovati će se novi Nadzorni odbor", kazao je ministar. Ćosić, je, pak naveo da je sadašnja Uprava u četiri godine generirala gubitak od 225 milijuna kuna, a da je Nadzorni odbor odobravao to poslovanje. Država je većinski vlasnik Đure Đakovića, i kako se misli zaštiti njezin i interes zaposlenika, zanimao se Ćosić, nadajući se smjeni i Uprave i Nadzornog odbora. Ministar prometa Oleg Butković najavio je da u ljeto kreću radovi na prugi Dugo Selo – Križevci, projektu koji će imati višestruku korist za gospodarstvo. "To je najveći infrastrukturni projekt, skuplji od milijarde kuna, glavninom se financira sredstvima EU, njime će putovanje između Dugog Sela i Križevaca skratiti sa 30 na 18 minuta", odgovorio je Butković HDZ-ovu Josipu Boriću, koji je ministra pozvao da ne bude poput bivše Vlade, koja je "svašta obećavala, a ništa nije napravila".

Premijer Tihomir Orešković istaknuo je kako je upoznat sa problemima koje imaju proizvođači mlijeka. "Bio sam u Slavoniji, upoznat sam sa situacijom, odgovorio je premijer na upozorenja Branimira Glavaša (SDSS) da sektoru mljekarstva prijeti kolaps, da obiteljska gospodarstva dnevno propadaju...", izjavio je. Premijer je najavio da će se uskoro otvoriti "novi EU fond za 500 milijuna eura tako da se može pomoći male i srednje poduzetnike da mogu otvarati nove OPG-ove, ali i da se mogu proširiti". Glavaš premijeru uzvraća kako je odgovorom potvrdio da o spomenutom problemu "ne zna apsolutno ništa", odnosno kako bi kao hrvatski premijer morao znati da su stvarni uzroci krize u mljekarstvu niska otkupna cijena mlijeka, izostanak zaštite tržišta, a iznad svega pogodovanje uvozničkim lobijima i trgovačim centrima. "Naš narod šuti i trpi nepravdu, no i vi bi morali biti svjesni da u našim ljudima ključa nezadovoljstvo, pa je samo pitanje dana kada će politici koju predstavljate reći dosta", poručio je Glavaš.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa