23.03.2016 07:45
ZAGREB, 22. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je upravi Slobodne Dalmacije (SD) da bez odgode izmijeni svoje mišljenje o ponudi većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića za preuzimanje oko pet posto dionica te izdavačke kuće i novo mišljenje dostavi predstavnicima radnika.
Od uprave Slobodne Dalmacije Hanfa je zatražila da u izmijenjenom mišljenju izostave tvrdnje vezane za zakonitost Hanžekovićeve ponude za preuzimanje, ali i da dodaju obrazloženje o vrsti i visini ponuđene naknade, namjeri ponuditelja u pogledu budućeg poslovanja te strateškim planovima ponuditelja. Osim toga, Hanfa je naložila i da u novom mišljenju o preuzimanju dionica budu navedene moguće posljedice provedbe tih planova na politiku zapošljavanja i radnopravni status zaposlenika Slobodne Dalmacije kao i na moguće promjene vezane uz mjesto u kojima društvo obavlja djelatnost.

Hanfa ističe da je u mišljenju uprave Slobodne Dalmacije, objavljenom 18. ožujka, navedeno kako je Hanžekovićeva ponuda u skladu sa zakonom, iako ta ocjena uopće nije u nadležnosti uprave koja je pritom izostavila navesti bitne posljedice moguće provedbe preuzimanja.Rješenje Hanfe uslijedilo je nakon što je Hanžekoviću odobrila ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije kojom se dioničarima s manje od pet posto udjela te nakladničke kuće nudi 16,5 kuna po dionici. Hanžeković je za plaćanje preostalih 236.996 dionica Slobodne Dalmacije trebao osigurati nešto više od 3,9 milijuna kuna. Hanžeković i osobe koje s njim posluju zajednički drže 4.984.120 dionica ili više od 95 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije. U tom rješenju Hanfe isticalo se i da tržišna cijena dionice Slobodne Dalmacije iznosi 33 kune, ali i da se od Hanžekovićeva preuzimanja dionicama SD-a slabo trgovalo.

Na Hanžekovićevu ponudu mišljenje je krajem prošlog tjedna dalo i Radničko vijeće Slobodne Dalmacije koje smatra da je ponuđena cijena od 16,5 kuna za svaku dionicu preniska. ‘Smatramo da su mali dioničari oštećeni navedenom ponudom, jer je ista neprimjereno niska. Iz tih razloga ne možemo izraziti zadovoljstvo ponuđenom cijenom za preuzimanje dionica’, zaključilo je Radničko vijeće. Tužbu protiv Hanfinog odobrenja Hanžekovićeve ponude Upravnom je sudu podnio i mali dioničar Hrvoje Šimić koji traži poništenje odluke zbog “povrede upravnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”. U tužbi je zatražio i saslušanje sadašnjeg i bivšeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga Marijana Hanžekovića i Ninoslava Pavića zbog navodno spornih okolnosti u procesu preuzimanja Slobodne Dalmacije.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.