23.03.2016 07:45
ZAGREB, 22. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je upravi Slobodne Dalmacije (SD) da bez odgode izmijeni svoje mišljenje o ponudi većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića za preuzimanje oko pet posto dionica te izdavačke kuće i novo mišljenje dostavi predstavnicima radnika.
Od uprave Slobodne Dalmacije Hanfa je zatražila da u izmijenjenom mišljenju izostave tvrdnje vezane za zakonitost Hanžekovićeve ponude za preuzimanje, ali i da dodaju obrazloženje o vrsti i visini ponuđene naknade, namjeri ponuditelja u pogledu budućeg poslovanja te strateškim planovima ponuditelja. Osim toga, Hanfa je naložila i da u novom mišljenju o preuzimanju dionica budu navedene moguće posljedice provedbe tih planova na politiku zapošljavanja i radnopravni status zaposlenika Slobodne Dalmacije kao i na moguće promjene vezane uz mjesto u kojima društvo obavlja djelatnost.

Hanfa ističe da je u mišljenju uprave Slobodne Dalmacije, objavljenom 18. ožujka, navedeno kako je Hanžekovićeva ponuda u skladu sa zakonom, iako ta ocjena uopće nije u nadležnosti uprave koja je pritom izostavila navesti bitne posljedice moguće provedbe preuzimanja.Rješenje Hanfe uslijedilo je nakon što je Hanžekoviću odobrila ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije kojom se dioničarima s manje od pet posto udjela te nakladničke kuće nudi 16,5 kuna po dionici. Hanžeković je za plaćanje preostalih 236.996 dionica Slobodne Dalmacije trebao osigurati nešto više od 3,9 milijuna kuna. Hanžeković i osobe koje s njim posluju zajednički drže 4.984.120 dionica ili više od 95 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije. U tom rješenju Hanfe isticalo se i da tržišna cijena dionice Slobodne Dalmacije iznosi 33 kune, ali i da se od Hanžekovićeva preuzimanja dionicama SD-a slabo trgovalo.

Na Hanžekovićevu ponudu mišljenje je krajem prošlog tjedna dalo i Radničko vijeće Slobodne Dalmacije koje smatra da je ponuđena cijena od 16,5 kuna za svaku dionicu preniska. ‘Smatramo da su mali dioničari oštećeni navedenom ponudom, jer je ista neprimjereno niska. Iz tih razloga ne možemo izraziti zadovoljstvo ponuđenom cijenom za preuzimanje dionica’, zaključilo je Radničko vijeće. Tužbu protiv Hanfinog odobrenja Hanžekovićeve ponude Upravnom je sudu podnio i mali dioničar Hrvoje Šimić koji traži poništenje odluke zbog “povrede upravnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”. U tužbi je zatražio i saslušanje sadašnjeg i bivšeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga Marijana Hanžekovića i Ninoslava Pavića zbog navodno spornih okolnosti u procesu preuzimanja Slobodne Dalmacije.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.