08.03.2016 07:45
ZAGREB, 7. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je zagrebačkom odvjetniku Marijanu Hanžekoviću ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije (SD), a dioničarima koji drže manje od pet posto udjela te nakladničke kuće ponudit će se 16,5 kuna po dionici. 
Hanžeković je tako za plaćanje preostalih 236.996 dionica trebao osigurati nešto više od 3,9 milijuna kuna.U Hanfinom rješenju stoji da Hanžeković i osobe koje s njime posluju zajednički drže 4.984.120 dionica ili više od 95 posto temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije procijenjenog na 365,4 milijuna kuna. Navode i da je tržišna cijena dionice Slobodne Dalmacije 33 kune, ali i da se od Hanžekovićeva preuzimanja dionicama SD-a slabo trgovalo."Slijedom navedenog, podaci o cijeni dionica ciljnog društva ostvarenoj na uređenom tržištu nisu uzeti u obzir pri određivanju cijene dionica", ističe se u rješenju.

Hanfa je još u rujnu prošle godine naložila Hanžekovićevoj tvrtci Hanzi press da u roku trideset dana podnese zahtjev za preuzimanje društva Slobodna Dalmacija. Kako se isticalo u tom obrazloženju, Hanfa je po službenoj dužnosti provela postupak posrednog nadzora nad stjecanjem i otpuštanjem dionica Slobodna Dalmacije od srpnja 2013. kada je otvoren postupak predstečajne nagodbe nad EPH pa sve do lipnja prošle godine. 

Uvidom u dostupne podatke, Hanfa je utvrdila da je u studenom 2014. izvršen upis promjene članova društva EPH, koje je većinski vlasnik (95,46 posto udjela u temeljnom kapitalu) Slobodne Dalmacije te da je EPH postao stjecatelj čiji je osnivač i jedini član Marijan Hanžeković. Hanfa je potom, dopisom u studenom 2014. pozvala Hanžekovića da bez odgode dostavi očitovanje o tome koliki udjel u temeljnom kapitalu društva EPH drži te zašto nije, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, dao očitovanje o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. U prosincu te godine Hanfa je zaprimila Hanžekovićevo očitovanje, a potom i dopune očitovanja s priloženom dokumentacijom, u kojem se pozivao na korištenje iznimke od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. Hanžeković se pozivao na  zakonsku odredbu da se izuzetak primjenjuje i u slučaju posrednog stjecanja dionica, odnosno kada predstečajni dužnik ima u vlasništvu više od 25 posto dionica društva na koje se primjenjuju odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava, a kako stjecatelj u tom slučaju ne bi morao angažirati dodatna financijska sredstva radi naplate svojih potraživanja prema predstečajnom dužniku.

Pozivao se i na odredbu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prema kojoj stjecatelji koji u postupku predstečajne nagodbe steknu dionice dužnika nisu obvezni objaviti ponudu za preuzimanje društva. Nakon naloga Hanfe, Hanžeković je ipak predao zahtjev za preuzimanje Slobodne Dalmacije, a najnovijim je rješenjem za preostale dionice na posebnom računu morao osigurati više od 3,9 milijuna kuna.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.