19.02.2016 07:45
ZAGREB, 18. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je zatvorio stečaj bivše političke stranke Stjepana Mesića i Josipa Manolića, Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), koja će nakon pravomoćnosti rješenja biti izbrisana iz registra političkih stranaka. 
Rješenje Trgovačkog suda o otvaranju i zatvaranju stečaja uslijedilo je nakon sudskog oglasa u prosincu prošle godine u kojem su pozvani ovlašteni zastupnici HND-a da u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine i obveza te stranke kojoj je bio evidentiran dug od 59.321 kune. U oglasu Trgovačkog suda pozvani su i vjerovnici HND-a da u roku od 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka te predujme novac za namirenje troškova stečajnog postupka.

No, vjerovnici ni zastupnici HND-a to nisu učinili pa je sud ustanovio da je stranka nesposobna za plaćanje. Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti - bivši premijer i šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak. Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo. Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.