17.02.2016 07:46
ZAGREB, 16. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Jambo prometom, trgovačko-proizvodnom tvrtkom Stipe Gabrića Jamba te je za 2. svibnja zakazao ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja vjerovnika.

U sudskom rješenju navodi se i da se za stečajnog upravitelja Jambo prometa imenuje Krešimir Peroš, a pozivaju se i vjerovnici da u roku od 60 dana od objave sudskog rješenja prijave svoje tražbine. U istom roku pozivaju se i razlučni vjerovnici da obavijeste stečajnog upravitelja o svom razlučnom pravu, pravnoj osnovi razlučnog prava te da naznače dio imovine na koji se njihovo razlučno pravo odnosi. Na ročištu održanom u ponedjeljak Stipo Gabrić je naveo da se ne protivi otvaranju stečaja, priznao je postojanje stečajnog razloga odnosno nesposobnost za plaćanje te je naveo da društvo ima imovinu kako je naveo u prokaznom popisu koji je potvrdio pred sudom. Najnovije sudsko rješenje uslijedilo je nakon prošlomjesečnog kojim se obustavio skraćeni stečajni postupak nad Jambo prometom te je pokrenut postupak utvrđenja prepostavki za otvaranje stečajnog postupka (prethodni postupak) te tvrtke s više od 2,7 milijuna kuna duga.

Tim rješenjem otvorila se mogućnost naplate vjerovnika preko imovine - nekretnina u  Gabrićevu vlasništvu. Prema sudskom rješenju, Stipi Gabriću Jambu bilo je naloženo da u roku od osam dana preda izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke te popis imovine i obaveza. U rješenju se navodilo i da je Stipe Gabrić dužan dati sve potrebne obavijesti u svako doba te da ga, ako ne ispuni svoju dužnost, sud  može novčano kazniti i odrediti mu prisilno dovođenje. Sud je pozvao i Finu da dostavi dokaz o postojanju stečajnog razloga, potvrdu o stanju računa i  potvrdu o visini izmirenih obveza s bilo kojeg računa dužnika.

Fina je još krajem listopada prošle godine podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad Jambo prometom. U prijedlogu Fine navodilo se da je početkom rujna 2015. ta Gabrićeva tvrka imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od čak 1024 dana i u ukupnom iznosu od 2,71 milijuna kuna. Navodilo se i da Jambo promet nema zaposlenih, da ima otvorene račune kod Raiffeisenbank, OTP banke i Privredne banke te da nema zaplijenjenih sredstava na ime predujma za namirenje troškova stečajnog postupka.

Nakon neodazivanja dužnika i vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka bili su zadovoljeni uvjeti za otvaranje i zaključenje skraćenog stečajnog postupka Jambo prometa jer se smatralo da je dužnik nesposoban za plaćanje. No, kako sud navodi, u konkretnom slučaju nisu bili ispunjene pretpostavke za otvaranje i zaključenje skraćenog stečaja jer se nakon podneska Porezne uprave ipak ustanovilo da dužnik ima imovinu, odnosno nekretnine u Gružu. Prema sudskom rješenju, vrijednost tih nekretnina bi bila dovoljna za namirenje osnovnih troškova stečajnog postupka.Jambo promet tvrtka je osnovana u ožujku 1999., osnivač i direktor joj je Stipo Gabrić, a temeljni kapital 20.000 kuna.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.