12.02.2016 07:50
ZAGREB, 11. veljače 2016. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Oblakoderom d.o.o, tvrtkom Ivana Čalića, poduzetnika i graditelja kompleksa Nova Galerija u Zagrebu, postupajući po prijedlogu Erste & Steiermärkische banke koja od Čalića potražuje čak 174,1 milijuna kuna.

Sud je Čaliću naložio da u roku od osam dana dostavi podatke o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke i imovini. Posebice, gdje se nalaze stvari koje čine imovinu, gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima ima određena imovinska prava te prema kome ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu. Ne učini li to sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za njegovo zastupanje te mu može odrediti dovođenje i kazniti ga s 10.000 kuna.   Uz to, sud je zakazao i ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka za 5. travnja.Kako se navodi u obrazloženju, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka banka je  podnijela u prosincu 2015. na temelju zadužnica i ukupne tražbine od 174,15 milijuna kuna.  

Banka navodi i da kod dužnika postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje s obzirom da dužnik u očevidniku redoslijeda osnove za plaćanje koje vodi Fina ima jednu ili više evidentiranih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka dužnika naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa. Sudu je bila dostavljena i potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje Fine od 25. studenog 2015. prema kojoj Oblakoder d.o.o ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 736 dana. Temeljem toga, sud je ocijenio da postoji stečajni razlog - nesposobnost za plaćanje.  

Poduzetnik Ivan Čalić poznat je po najavama gradnje najvećeg zagrebačkog nebodera u Savskoj ulici, ali i po tome što je 2008. na zabavu za otvorenje kompleksa Nove Galerija, procijenjivanog na 35 milijuna eura, doveo repersku zvijezdu Lil' Kim. Upitan za troškove zabave i gradnje kompleksa Nove galerije, Čalić je tada za Jutarnji list rekao: "Platio sam mnogo, zar je važno koliko?"

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.