08.02.2016 07:50
OSIJEK, 5. veljače 2016. (Hina), Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uručio je u petak priznanja i novčane nagrade poduzetnicima čije su poslovne ideje nagrađene na natječaju „Najbolja poduzetnička ideja“  za 2015. godinu. 
Prvo mjesto za najbolju poduzetničku ideju i nagradu od 10.000 kuna dobio je Osječanin Mario Fuis koji je osmislio i u Osijeku već pokrenuo samouslužne praonice za pse 'Dog wash', drugo mjesto i nagradu od 7.000 kuna dobila je Vanesa Schleis iz Đakova koja je osmislila igraonicu i SOS dadilje za djecu, dok je nagradu od 5.000 kuna, za treću najbolju poduzetničku ideju, dobio Drago Baban iz Višnjevca za obradu metala uz izbjegavanje  stvaranja otpadne emulzije.

Preostalih deset nagrađenih je, uz priznanja, dobilo je i novčane potpore od po 2.000 kuna. „Nastojeći aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i okruženja stimulativnog za razvoj poduzetništva, Osječko-baranjska županija provodi niz mjera i aktivnosti koje imaju važnu ulogu u poticanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Jedan od značajnih projekata poticanja poduzetništva je i projekt Najbolja poduzetnička ideja, koji uspješno provodimo već deset godina. Cilj ovoga projekta je poticanje 'start-up' poduzetnika, ali i onih osoba koje tek razmišljaju o ulasku u svijet poduzetništva, na stvaranje novih proizvoda, odnosno usluga koje se mogu ponuditi tržištu“, istaknuo je župan Šišljagić.

U posljednjih deset godina, na natječaj se prijavilo 560 poduzetničkih ideja, a ukupni fond nagrada iznosio je do sada 1,1 milijun kuna, što je osigurala Županija zajedno sa sponzorima. Jedan broj dosadašnjih dobitnika, kazao je Šišljagić, iskoristio je dobivena sredstva za početak poslovanja i novo zapošljavanje, neki su unaprijedili svoje ideje i doveli ih u viši stupanj gotovosti, posebice inovatori, ali su svi dobivena sredstva iskoristili kao dodatni poticaj u svom daljnjem radu i napretku. Mario Fuis, čije su prve dvije samouslužne praonice za pse već postavljene u Osijeku, a cilj im je proširiti se i po cijeloj Hrvatskoj, ali i u zemlje Europske unije, dok će sredstva dobivena na ovome natječaju iskoristiti da u proizvodnji sljedećih strojeva isprave određene nedostatke, koje su primijetili nakon što su prva dva stroja stavili u funkciju.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa