05.02.2016 07:55
ZAGREB, 4. veljače 2016. (Hina), Visoki trgovački sud odredio je privremenu mjeru kojom se  tvrtki Com.Com Ninoslava Pavića zabranjuje svako otuđenje ili opterećenje poslovnog udjela u Europapress Holdingu (EPH), vodećoj novinsko-izdavačkoj kući u Hrvatskoj, objavljeno je u sudskom registru.

Tvrtki donedavnog većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića zabranjuje se raspolaganje poslovnim udjelom od pet posto u EPH vrijednim 1,85 milijuna kuna.Visoki trgovački sud preinačio je rješenje Trgovačkog suda iz kolovoza prošle godine kojom se tvrtki KCV savjetovanje, vlasniku pet posto udjela u EPH, odbio zahtjev da se Pavićevoj tvrtki izda privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja vlasničkog udjela.U zahtjevu KCV savjetovanja isticalo se da je ta tvrtka još u veljači 2014. s tadašnjim suvlasnicima EPH – Pavićevom tvrtkom Com.Com i Ost Holdingom GmbH (dijelom njemačkog WAZ-a, a kasnije Funke Mediengruppe) sklopila sporazum o uređenju međusobnih odnosa i prodaji poslovnih udjela.

Navodilo se i da su bivši većinski suvlasnici EPH tada preuzeli obavezu da će svatko od njih s KCV savjetovanjem sklopiti ugovor o prijenosu poslovnih udjela kojim će navedenoj tvrtki prenijeti sve svoje preostale poslovne udjele u kompaniji. Ističe se i da je KCV savjetovanje 21. veljače 2014. uredno platilo naknadu ugovorenu sporazumom te na račun Ost Holdinga GmbH doznačilo 750.000 eura nakon čega je to društvo ispunilo svoj dio obaveze, dok Pavićev Com.Com to nije učinio ni nakon pisanih i usmenih poziva. Stoga je KCV savjetovanje ustvrdilo da iz ponašanja Pavićeva Com.Coma jasno proizlazi  kako izbjegava izvršiti obvezu prijenosa svog poslovnog udjela u EPH na predlagatelja osiguranja kao stjecatelja.

U svom zahtjevu KCV je istaknuo i da Com.Com na taj način može taj svoj udio prenijeti na treću osobu kao stjecatelja u dobroj vjeri ili može založiti poslovni udjel u korist treće osobe protiv koje zahtjev za prijenos ili oslobođenje  poslovnog udjela neće biti moguće postaviti pa bi za KCV savjetovanje mogla nastati nenadoknadiva šteta. 

U obrazloženju tog sada preinačenog sudskog rješenja navodilo se i da je sporazum KCV i bivših suvlasnika EPH sklopljen prije nego što je zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković preuzeo 90 posto te kompanije u predstečajnoj nagodbi i obvezu isplate vjerovnika Hypo grupe. Navedeno je i da je KCV savjetovanje tada imalo pet posto vlasništva EPH temeljem ugovora s Ost Holdingom. Sud je zaključio i da KCV savjetovanje nije dokazalo namjeru Pavićeva Com. Coma da svoj poslovni udjel u EPH prenese na treću osobu protiv koje predlagatelj osiguranja neće moći postaviti zahtjev za prijenos poslovnog udjela.

Tvrtka KCV savjetovanje u vrijeme spora sa Pavićevim Com.Comom bila je registrirana kao društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje i usluge sa sjedištem u Zagrebu kojem je jedini osnivač Hrvoje Cesar, konzultant koji je i vodio operativne poslove u predstečajnoj nagodbi EPH. Taj je posao odradila tvrtka Intel konzultanta Marijana Kostrenčića, ujedno i osnivača tvrtke KVC savjetovanje koji je u tijeku predstečajne nagodbe EPH u medijima isticao da nije u nikakvim vlasničkim odnosima s EPH-om niti će to biti.

Tvrtku KCV savjetovanje u prosincu prošle godine preuzeo je Marijan Hanžeković te se u sudskom registru navodi kao jedini član tog društva s ograničenom odgovornošću za savjetovanje i usluge.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.