05.02.2016 07:43
RIJEKA, 4. veljače 2016. (Hina), Član Uprave matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) Matko Pekić izjavio je u četvrtak za Hinu kako je Nadzorni odbor te tvornice odlučio da njezina uprava riječkome Trgovačkom sudu sutra preda prijedlog za pokretanje stečaja jer je poslovni račun tvornice blokiran 79 dana.

Pekić je izjavio kako je Nadzorni odbor odlučio da Uprava preda prijedlog za pokretanje stečaja ako se poslovni račun te tvornice do sutra ne deblokira, a na pitanje ima li kakvu najavu da bi novac za deblokadu računa do sutra mogao biti uplaćen, Pekić je odgovorio kako nema. Rekao je da je račun TIBO-a blokiran 79 dana te kako Uprava mora postupiti po Stečajnom zakonu i podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja. 

Pekić je podsjetio da TIBO ima 2,5 milijuna kuna nenaplaćenih tražbina, od kojih je oko 1,6 milijuna kuna naplativo sljedećih mjeseci, a ostali dio rješava se sudskim sporovima i drugim postupcima. Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u toj tvornici Željko Bilić rekao je da bi, po njegovim saznanjima, za deblokadu računa trebalo oko 2,5 milijuna kuna. Istaknuo je da na otvaranje stečaja upućuje i to što Brodogradilište "3. maj", koje je bilo dostavilo materijal za ugovorene radove, taj materijal vraća u svoje pogone.  

Stečaj nije najbolje rješenje, rekao je Bilić i dodao da 80-ak radnika želi da se tvornica održi te da će sindikat tijekom stečaja nastojati maksimalno zaštititi njihova prava. U TIBO-u je potkraj siječnja prekinut štrajk koji je trajao od početka prosinca, a Uljanik je uplatio drugu tranšu iz pozajmice za plaće od gotovo milijun kuna. Više od polovice tog novca 'otišlo' je na ovrhe radi isplate plaća koje je pokrenuo dio radnika. Država je lani dokapitalizirala TIBO zemljištem na kojem se nalazi, vrijednim oko 30 milijuna kuna, a Brodogradilište "3. maj" (Uljanik grupa) upisalo je založno pravo na to zemljište u vrijednosti 8,5 milijuna kuna.

Prva hipoteka od 3,5 milijuna kuna odnosi se na avanse za novogradnju, a druga od pet milijuna kuna na pozajmicu Uljanika za isplatu plaća u TIBO-u. Veći dio te pozajmice je isplaćen.Radnici i sindikat nadali su se da će tvornicu kupiti Uljanik, ali je jedinu ponudu na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica TIBO-a predao samoborski DIV.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.