02.02.2016 07:40
SPLIT, 1. veljače 2016. (Hina), Stečajni upravitelj tvrtke Sporstki grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja Spaladium arenom Perica Mitrović u ponedjeljak je najavio kako će uskoro početi proces prodaje imovine stečajnog dužnika, a prva će se dražba održati najkasnije do ljeta ove godine na splitskom Trgovačkom sudu.

"Skupštinu vjerovnika imat ćemo u ožujku i ja ću na njoj izvjestiti o stanju u vezi stečajnog postupka, imovinski će vještak do tada napraviti procjenu sadašnje vrijednosti Spaladium arene kako bismo znali odrediti  njenu  početnu cijenu za prvu dražbu  koja će se održati do ljeta," rekao je Mitrović za Hinu. Istaknuo je da će se dražba održati na splitskom Trgovačkom sudu pošto se prije nekoliko dana Općinski sud u Splitu odrekao nadležnosti. "Zagrebačka banka, koja kao vjerovnik u stečajnom postupku nad tvrtkom Sportaski grad TPM potražuje oko 8 milijuna eura, bila je pokrenula  preuzimanje imovine stečajnog dužnika putem ovrhe na Općinskom sudu u Splitu. Međutim, Stečajni zakon je promijenjen 1. rujna 2015. i nakon toga se općinski sudovi pred kojima su pokrenuti ovršni postupci moraju proglasiti nenadležnim a prodaja imovine stečajnih dužnika prelazi na Trgovački sud," objasnio je Mitrović.

Napomenuo je kako su sukladno novom stečajnom zakonu predviđene najviše tri dražbe u kojima bi se u svakoj sljedećoj spuštala početna cijena imovine stečajnog dužnika, a ako dražba ne uspije u tri pokušaja, onda se ide na četvrti u kojem je početna cijena "jedna kuna"  koju sudionici dražbe mogu dizati. Po Mitrovićevom tumačenju banke koje imaju hipoteku nad imovinom Spaladium arene, odnosno trvrke Sportski grad TPN, "neće dopustiti da njihova hipoteka ostane neiskorištena pri kupovini imovine stečajnog dužnika na dražbi." Rekao je kako osim Zagrabačke banke, koja potražuje oko 8 milijuna eura,  hipoteku nad imovinom stečajnog dužnika imaju i dvije austrijske banke: Erste Group banka AG  i Unicredit banka AG, koje, kako je rekao Mitorvić, potražuju oko 50 milijuna eura, što znači da su ukupna potraživanja banaka u stečajnom postupku nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN, oko 58 milijuna eura.

"Pošto ove tri banke  imaju hipoteku nad imovinom,  njihova založna prava pretvaraju se u razlučna prava i prodajom imovine stečajnog dužnika  jedino se one mogu namiriti u ovom stečajnom postupku," kazao je Mitrović. Po Mitrovićevim riječima poteškoće u vezi Spaladium arene su iznimno komplcirane i neće ih se moći riješiti bez zajedničkog angažmana splitske gradske uprave, državnih institucija i stečajnih vjerovnika odnosno banaka. "U protivnom, sve će se otegnuti jako dugo i u tom slučaju ja se bojim za sudbinu Spaladium arene," poručio je Mitrović.

Dodao je kako je stečajni postupak nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN poseban i po tome što je riječ o javnoprivatnom partnerstvu gdje se Grad Split pojavljuje kao jamac, država je vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena arena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, a izgradnju su kreditirale dvije banke iz Austrije i jedna iz Hrvatske. Dvije Austrijeks banke - Erste banka i Uni Credit Banka pred Hrvatskom gospodarskom komorom u Splitu vode i arbitražni postupak nastojeći ishoditi svoja potraživanja od stečajnog dužnika. Prvo ročište u ovom arbitražnom postupku održano je iza zatvorenih vrata u prosincu 2015. godine, a drugo je ročište, po Mitrovićevim riječima, planirano za travanj ove godine.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je na sjednici Gradskog vijeća 16. srpnja 2015. godine izvjestio kako je gradskoj upravi stigla obavijest da su Erste banka i Uni Credit banka u vezi Spaladium arene podnijele tužbeni zahtjev kojim se od Grada Splita potražuje, kako je tada rekao Baldasar, oko 53 milijuna eura. Kazao je tada i kako ta financijska potraživanja dvaju autrijskih banaka ne mogu prouzročiti bankrot Grada Splita, jer "postoje zakoni koji to spriječavaju." Prošloga tjedna, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Baldasar je rekao je kako se nada da će nova Vlada i premijer Tihomir Orešković za razliku od bivše Vlade i premijera Zorana Milanovića pomoći Splitu u prevladavanju teškoća sa Spaladium arenom.

 Grad traži pomoć države kako bi se riješio taj problem jer je dvorana građena za rukometno Svjetsko prvenstvo 2009. što je tadašnja Vlada Ive Sanadera podupirala. Stečajni postupak nad Spaladium arenom počeo je u prosincu 2014. godine. Unatoč stečajnom postupku, po Mitrovićevim riječima, tijekom 2015. godine u Spaladium areni je održano oko 200 različitih događanja pretežito koncertnih sajamskih i turističkih, kojim se namiču sredstva za sprečavanje propadanja dvorane. Tvrtsku Sportski grad TPN osnovele su kao privatni partneri konzorcij tvrtki Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa