15.01.2016 07:45
SPLIT, 14. siječnja 2016. (Hina), Zahvaljujući sudskim tužbama koje je pokrenuo sindikat, a kasnije i nagodbi, bivši radnici Adria čelika uskoro očekuju isplatu tri plaće, sukladno Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, potvrdio je u četvrtak sindikalist Zvonimir Šegvić.
Tim su razvojem situacije najviše zadovoljni radnici, ali i sindikalisti, pa je tako Šegvić za Hinu kazao da ga najviše veseli što će radnici, kojima Adria čelik duguje od osam do deset plaća, uskoro dobiti tri plaće. Pozvao je Državno odvjetništvo da provjeri listu potraživanja, "jer nije moguće da oni koji su uništili Adria čelik opet najviše potražuju". "Ispada da je Adria čelik dužan kao ne znam tko. Neka se netko zamisli kako se taj dug stvorio i kako je narastao. Adria čelik je svakom radniku dužan oko 80.000 kuna i vrijeme je da država započne razmišljati kako prvo radnicima vratiti dug, a ne onima koji napišu svašta da bi dobili novac koji im i ne pripada. Mislim da željezara od tuge i sada plače", rekao je Šegvić. Rekao je da je stečajni upravitelj od vjerovnika dobio potraživanja na čak 80 kilograma papira te ne vjeruje kako će se svi uspjeti naplatiti. 

Bivši radnici Adria čelika dobre su vijesti doznali na Trgovačkom sudu, gdje je održano izvještajno ročište na kojem je stečajni sudac Jozo Čaleta odlučio da im se prizna još mjesec dana staža nakon što je u toj tvrtki 18. studenoga 2015. proglašen stečaj. Na izvještajnom ročištu utvrđeno je da je knjigovodstvena vrijednost te tvrtke 265 milijuna kuna, dok vjerovnici potražuju ukupno 170 milijuna kuna. Nakon što su stečajni vjerovnici prethodno prijavili tražbine stečajnom upravitelju Berislavu Bušeliću, on je na sudu u četvrtak ustvrdio da postoje dva isplatna reda, pa su tako u prvom 283 bivša radnika i Ministarstvo financija te oni zajedno potražuju oko 7,5 milijuna kuna. Drugi isplatni red daleko je "teži" i procjenjuje se na oko 159 milijuna kuna, a u njemu su 82 vjerovnika, većinom tvrtke među kojima čak 13 milijuna eura traži samo munchenska tvrtka Techcom GMBH. Stečajni upravitelj Bušelić vjerovnike je izvijestio kako je u prethodnom razdoblju, među ostalim, formirao povjerenstvo za popis imovine, dodavši da je popisujući imovinu utvrdio knjigovodstvenu vrijednost Adria čelika u iznosu od 265 milijuna kuna. ""Adria čelik je s radom prestao u rujnu prošle godine, a razlog tomu je bio gubitak tržišta, posebice u Alžiru. Mišljenja sam kako će se proizvodnja teško ponovno pokrenuti, iako je bilo zainteresiranih osoba koje su se raspitivale o Adria čeliku. Za eventualni nastavak poslovanja su potrebna nova sredstva. Treba pronaći tržište i osigurati novac za sirovinu", kazao je Bušelić. 

U nastavku ročišta odlučeno je kako će se postupci vjerovnika s Ovršnog suda prebaciti na Stečajni sud, a osnovan je i odbor vjerovnika s pet članova koji je održao prvu sjednicu. U sljedeća tri mjeseca vjerovnici, koji to još nisu napravili, imaju rok za prijavu tražbina o kojima će odlučivati Trgovački sud.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.