15.01.2016 07:45
SPLIT, 14. siječnja 2016. (Hina), Zahvaljujući sudskim tužbama koje je pokrenuo sindikat, a kasnije i nagodbi, bivši radnici Adria čelika uskoro očekuju isplatu tri plaće, sukladno Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, potvrdio je u četvrtak sindikalist Zvonimir Šegvić.
Tim su razvojem situacije najviše zadovoljni radnici, ali i sindikalisti, pa je tako Šegvić za Hinu kazao da ga najviše veseli što će radnici, kojima Adria čelik duguje od osam do deset plaća, uskoro dobiti tri plaće. Pozvao je Državno odvjetništvo da provjeri listu potraživanja, "jer nije moguće da oni koji su uništili Adria čelik opet najviše potražuju". "Ispada da je Adria čelik dužan kao ne znam tko. Neka se netko zamisli kako se taj dug stvorio i kako je narastao. Adria čelik je svakom radniku dužan oko 80.000 kuna i vrijeme je da država započne razmišljati kako prvo radnicima vratiti dug, a ne onima koji napišu svašta da bi dobili novac koji im i ne pripada. Mislim da željezara od tuge i sada plače", rekao je Šegvić. Rekao je da je stečajni upravitelj od vjerovnika dobio potraživanja na čak 80 kilograma papira te ne vjeruje kako će se svi uspjeti naplatiti. 

Bivši radnici Adria čelika dobre su vijesti doznali na Trgovačkom sudu, gdje je održano izvještajno ročište na kojem je stečajni sudac Jozo Čaleta odlučio da im se prizna još mjesec dana staža nakon što je u toj tvrtki 18. studenoga 2015. proglašen stečaj. Na izvještajnom ročištu utvrđeno je da je knjigovodstvena vrijednost te tvrtke 265 milijuna kuna, dok vjerovnici potražuju ukupno 170 milijuna kuna. Nakon što su stečajni vjerovnici prethodno prijavili tražbine stečajnom upravitelju Berislavu Bušeliću, on je na sudu u četvrtak ustvrdio da postoje dva isplatna reda, pa su tako u prvom 283 bivša radnika i Ministarstvo financija te oni zajedno potražuju oko 7,5 milijuna kuna. Drugi isplatni red daleko je "teži" i procjenjuje se na oko 159 milijuna kuna, a u njemu su 82 vjerovnika, većinom tvrtke među kojima čak 13 milijuna eura traži samo munchenska tvrtka Techcom GMBH. Stečajni upravitelj Bušelić vjerovnike je izvijestio kako je u prethodnom razdoblju, među ostalim, formirao povjerenstvo za popis imovine, dodavši da je popisujući imovinu utvrdio knjigovodstvenu vrijednost Adria čelika u iznosu od 265 milijuna kuna. ""Adria čelik je s radom prestao u rujnu prošle godine, a razlog tomu je bio gubitak tržišta, posebice u Alžiru. Mišljenja sam kako će se proizvodnja teško ponovno pokrenuti, iako je bilo zainteresiranih osoba koje su se raspitivale o Adria čeliku. Za eventualni nastavak poslovanja su potrebna nova sredstva. Treba pronaći tržište i osigurati novac za sirovinu", kazao je Bušelić. 

U nastavku ročišta odlučeno je kako će se postupci vjerovnika s Ovršnog suda prebaciti na Stečajni sud, a osnovan je i odbor vjerovnika s pet članova koji je održao prvu sjednicu. U sljedeća tri mjeseca vjerovnici, koji to još nisu napravili, imaju rok za prijavu tražbina o kojima će odlučivati Trgovački sud.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.