13.01.2016 07:50
Zagreb, 12. siječnja 2016. (Hina)ZAGREB, 12. siječnja (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u utorak je objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici Mađarsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te udruge s utvrđenim dugom od preko 41.000 kuna. 
U sudskom oglasu se pozivaju i zastupnici te komore da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obaveza, a ne odazovu li se oni i vjerovnici, sud će donijeti rješenje o otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka. Mađarsko-hrvatska industrijska i trgovinska komora osnovana je 2006. s ciljem, unapređenja gospodarskih i trgovinskih interesa te unapređenju zastupanja interesa tvrtki u mađarskom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj i s njima povezanih domaćih tvrtki. Potporu za osnivanje komore tada je dala hrvatska Vlada i Hrvatska gospodarska komora (HGK) na čelu s tadašnjim predsjednikom Nadanom Vidoševićem koji je tada isticao da je suradnja hrvatske i mađarske komore odlična. 

Iako su očekivanja od zajedničke mađarsko-hrvatske komore u posljednjih deset godina bila velika, mađarska strana je u studenom prošle godine u Osijeku otvorila ured Mađarske nacionalne trgovačke agencije kojoj je osnivač mađarska država i mađarska trgovačka i industrijska komora. Kao cilj i zadaća Mađarske nacionalne trgovačke agencije bio je naveden cilj zajedničke komore kojoj sada prijeti stečaj te jačanje ekonomske suradnje povezivanjem i pomaganjem mađarskim poduzetnicima u Hrvatskoj. Mađarsko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru sa sjedištem u Zagrebu, sada u skraćenom stečajnom postupku, do 2013. vodili su predsjednik uprave Mark Gyorvari, gradonačelnik mađarskog Szentlőrinca i direktorica Eva Almasi-Gatai. 

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.