23.12.2015 07:55
ZAGREB, 21. prosinca 2015. (Hina), Uskok je zatražio da se voditelju zagrebačkog odsjeka za javnu rasvjetu Miji Maroševiću, kojega je u ponedjeljak optužio zbog primanja mita, oduzme više od šest milijuna kuna jer mu je u tom iznosu utvrđen nesrazmjer u imovini i njegovim zakonitim primanja. 
S obzirom da je u istrazi prvookrivljeniku utvrđen nesrazmjer imovine i zakonitih primanja u iznosu od 6,3 milijuna kuna, predložena je primjena takozvanog proširenog oduzimanja imovinske koristi u navedenom iznosu u korist države, objavilo je tužiteljstvo. Uskok je podigao optužnicu protiv voditelja Odsjeka za građenje i održavanje javne rasvjete Mije Maroševića i njegovog navodnog pomagača, poduzetnika Petka Gavrilovića, tereteći ih da su od podizvođača na održavanju javne rasvjete u Zagrebu primali mito u zamjenu za ovjeravanje računa.

Nakon osmomjesečne istrage Uskok je optužio dvojac zbog primanja 160 tisuća kuna mita od podizvođača koji je na poslovima javne rasvjete radio za tvrtku zagrebačke Elektre HEP-ODS, objavilo je Državno odvjetništvo, ne otkrivajući imena okrivljenika i podizvođača. Maroševića se uz to tereti da je od kraja 2005. do početka 2009. od odgovorne osobe jedne tvrtke tražio da mu na ruke isplaćuje pet posto od prometa na ime kupnje svjetiljki za potrebe gradske rasvjete. Odgovorna osoba okrivljeniku je isplatila više od 13 tisuća kuna mita, svjesna njegovog utjecaja na izbor svjetiljki za javnu rasvjetu. 

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.