17.12.2015 08:00
ZAGREB, 16. prosinca (Hina), Trgovački sud u Zagrebu presudio je da država treba Elektroprometu, tvrtki čiji je dioničar i predsjednik Nadzornog odbora nedavno prostrijeljeni poduzetnik i vlasnik portala Dnevno hr. Michael Ljubas, isplatiti preko 20 tisuća kuna zatezne kamate za najam zgrade Elektroprometa u koju je 2011. preseljen zagrebački Prekršajni sud. 
Prema presudi Trgovačkog suda, održava se na snazi platni nalog iz studenoga 2013. kojim je naloženo državi da plati Elektroprometu zatezne kamate na iznos od 303.224 kune od 16. lipnja do 27. prosinca 2013. kada je država Elektroprometu sa zakašnjenjem platila utuženi račun za najam zgrade u zagrebačkom Sigetu. U rješenju se, pak, navodi da je Elektropromet povukao tužbu i platni nalog za najam zgrade, ali i da nije odustao od zahtjeva za isplatu zateznih kamata i troškova ovršnog i parničnog postupka. Zastupnici tužene i ovršene države, Županijsko državno odvjetništvo, tijekom postupka je u cijelosti osporavalo rješenje o ovrsi navodeći da je Prekršajni sud bio pogrešno naznačen kao ovršenik.

Kako su isticali, Prekršajni sud nema pravnu niti stranačku sposobnost, već je ovršenik isključivo mogla biti Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo pravosuđa. Navodili su i da u rješenju o ovrsi nije bio razvidan temelj dugovanja, odnosno pravni odnos iz kojeg bi navodni dug nastao te su osporavali odluku o specifikaciji troška. Sud je, kako se navodi, u dokaznom postupku došao do uvjerenja da je konačno postavljeni tužbeni zahtjev Elektroprometa, koji se odnosi na isplatu zateznih kamata, u cijelosti osnovan, a državi nalaže i da plati troškove parničnog te ovršnog postupka od oko 26.000 kuna. 

Ugovor o zakupu zgrade Elektroprometa za potrebe zagrebačkog Prekršajnog suda bio je sklopljen u veljači 2011. kada su tu odluku predstavnici Ministarstva pravosuđa proglasili odličnim potezom. Prema medijskim napisima, u trenutku potpisivanja ugovora u vrijeme mandata ministra Dražena Bošnjakovića, dvadesetak tvrtki povezanih s Michaelom Ljubasom državi je za porez dugovalo oko 70 milijuna kuna. U Ministarstvu pravosuđa su na sve upite o toj spornoj odluci upućivali na nadležne državne institucije. Kontroverzni građevinski poduzetnik Michael Ljubas poznat je i kao direktor portala Dnevno.hr i lista 7Dnevno koji su prozivani zbog širenja govora mržnje, a u medijima je bio prozivan za sumnjivu privatizaciju Elektroprometa i u aferi povezanoj s navodnim pokušajem preuzimanja RIZ Odašiljača. Ljubas je poznat i po prijetnjama novinarima Večernjeg lista i Business.hr-a, a njegovo se ime povezivalo i s napadom na predsjednika uprave Industrogradnje Josipa Galinca. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa