08.12.2015 07:55
LJUBLJANA, 5. prosinca 2015. (Hina) - Strahovi kako troškovi velikog vala izbjeglica mogu ugroziti europsko gospodarstvo nemaju nikakvog ekonomskog temelja, a 60 milijardi eura, koliko kroz politiku "kvantitativnog olakšanja" radi stimuliranja novog rasta  svaki mjesec emitira Europska centralna banka, bilo bi dovoljno za uzdržavanje čak tri milijuna izbjeglica u iduće tri godine, ako bi ih u Europu toliko došlo, tvrdi poznati slovenski ekonomist Jože Mencinger. 
Prema "crnom scenariju", u Europu bi idućih nekoliko godina moglo doći najviše tri milijuna migranata, a čak da svi ostanu nezaposleni, oni bi EU godišnje stajali 22 milijarde eura, što je samo 1,69 promila europskog BDP-a, naveo  je Mencinger za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. Po njegovoj  ocjeni, to bi bio sasvim neznatan trošak za europsku ekonomiju u cjelini koju čine države sa ukupno 508 milijuna stanovnika. Ako bi se umjesto u banke i financijske ustanove financijski stimulusi ECB-a usmjerili u kredite za poduzeća, a malim dijelom i u financiranje dolaska migranata, to bi po Mencingerovim prosudbama zapravo imalo pozitivan ishod na potrošnju i gospodarstvo. Ako bi migranti bili financirani  preko ECB-a i sustavom jedinstvenih socijalnih transfera koji bi važio za sve, to bi onda otklonilo i rasprave o kvotama za migrante kojima se sada suprotstavljaju neke zemlje Višegradske skupine, ocijenio je slovenski makroekonomist.

Naravno da politika ECB-a nije namijenjena financiranju izbjeglica, ali je i sadašnja migrantska kriza nešto izuzetno, pa bi dio eura iz programa kvantitativnog olakšanja trebalo usmjeriti u proračune članica kako bi financirale izbjeglice i migrante, ocjenjuje Mencinger koji smatra da je dosadašnja politika štednje koja se forsira u EU-u bila pogrešna, te da stvara pretpostavke za novu krizu. Prema Mencingerovim riječima, Europu ne ugrožavaju izbjeglice, ali je ugrožava bodljikava žica.  Žica je oduvijek bila i bit će simbol neprijateljstva i patnje i na našu će bodljikavu žicu tako gledati povijest, kazao je Mencinger, dodavši kako je riječ o "nepromišljenom i nedjelotvornom činu" jer žica neće zaustaviti konflikte niti spriječiti migracije.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.