08.12.2015 07:55
LJUBLJANA, 5. prosinca 2015. (Hina) - Strahovi kako troškovi velikog vala izbjeglica mogu ugroziti europsko gospodarstvo nemaju nikakvog ekonomskog temelja, a 60 milijardi eura, koliko kroz politiku "kvantitativnog olakšanja" radi stimuliranja novog rasta  svaki mjesec emitira Europska centralna banka, bilo bi dovoljno za uzdržavanje čak tri milijuna izbjeglica u iduće tri godine, ako bi ih u Europu toliko došlo, tvrdi poznati slovenski ekonomist Jože Mencinger. 
Prema "crnom scenariju", u Europu bi idućih nekoliko godina moglo doći najviše tri milijuna migranata, a čak da svi ostanu nezaposleni, oni bi EU godišnje stajali 22 milijarde eura, što je samo 1,69 promila europskog BDP-a, naveo  je Mencinger za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. Po njegovoj  ocjeni, to bi bio sasvim neznatan trošak za europsku ekonomiju u cjelini koju čine države sa ukupno 508 milijuna stanovnika. Ako bi se umjesto u banke i financijske ustanove financijski stimulusi ECB-a usmjerili u kredite za poduzeća, a malim dijelom i u financiranje dolaska migranata, to bi po Mencingerovim prosudbama zapravo imalo pozitivan ishod na potrošnju i gospodarstvo. Ako bi migranti bili financirani  preko ECB-a i sustavom jedinstvenih socijalnih transfera koji bi važio za sve, to bi onda otklonilo i rasprave o kvotama za migrante kojima se sada suprotstavljaju neke zemlje Višegradske skupine, ocijenio je slovenski makroekonomist.

Naravno da politika ECB-a nije namijenjena financiranju izbjeglica, ali je i sadašnja migrantska kriza nešto izuzetno, pa bi dio eura iz programa kvantitativnog olakšanja trebalo usmjeriti u proračune članica kako bi financirale izbjeglice i migrante, ocjenjuje Mencinger koji smatra da je dosadašnja politika štednje koja se forsira u EU-u bila pogrešna, te da stvara pretpostavke za novu krizu. Prema Mencingerovim riječima, Europu ne ugrožavaju izbjeglice, ali je ugrožava bodljikava žica.  Žica je oduvijek bila i bit će simbol neprijateljstva i patnje i na našu će bodljikavu žicu tako gledati povijest, kazao je Mencinger, dodavši kako je riječ o "nepromišljenom i nedjelotvornom činu" jer žica neće zaustaviti konflikte niti spriječiti migracije.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.