08.12.2015 08:00
LJUBLJANA, 7. prosinca 2015. (Hina) - Slovenska udruga Frank moći će objaviti imena banaka koje središnja banka upozorila na nepravilnosti pri odobravanju kredita u švicarskoj valuti, ali ne i konkretne podatke o odobrenim iznosima niti o tome koliko su spomenute banke u svojim bilancama doista imale sredstava u francima, odlučilo je povjerenstvo slovenske vlade za javnost informacija. 
Imena upozorenih banaka  mogu se objaviti zbog iskazanog javnog interesa, ali ne i podaci o odobrenim iznosima koji se smatraju službenom bankarskom tajnom, odlučila je povjerenica za javne informacije Mojca Prelesnik. Udruga Franak pokrenula je postupak kojim želi dolazati da je posao banaka s kreditima u švicarskim francima bio špekulativan i na štetu korisnika jer banke same navodno nisu niti imale potrebne količine franka za odobrenje takvih zajmova. Udruga Frank smatra naprotiv da su banke računale na ekstra dobit očekujući rast tečaja franka, te privlačile korisnike kredita nuđenjem naizgled nižih kamata.

Sredinom prošlog mjeseca u Mariboru je počeo prvi sudski proces u kojemu klijenti banaka tuže banke zbog takvih kredita, a pokrenula su ga tri klijenta mariborske Nove kreditne banke Maribor (NKBM). Njihov je odvjetnik Robert Preininger na suđenju ustvrdio kako raspolaže dokazima da su banke znale da će tečaj švicarskog franka nesrazmjerno porasti u odnosu na euro, te na tome gradile svoju strategiju povećanja profita, a o rizicima nisu obavijestile korisnike, što banka negira. Banke su odobrile desetak tisuća takvih kredita, a njihovi korisnici zahtijevaju da se ugovori ponište i sklope novi, kojim bi se retroaktivno pretpostavilo da su uzeli kredite u eurima po tada važećoj kamatnoj stopi za tu valutu.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.