20.11.2015 07:43
ZAGREB, 19. studenoga (Hina), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) provodi posredan nadzor je li obveza za preuzimanje Slobodne Dalmacije, osim za većinskog vlasnika Europapress Holdinga (EPH) Marijana Hanžekovića, nastala i za njegovog partnera – KCV savjetovanje, manjinskog suvlasnika Europapress Holdinga koji je svoj udjel stekao nakon predstečajne nagodbe te medijske kompanije. 
HANFA je, kako se doznaje, potvrdila da je u okviru posrednog postupka po službenoj dužnosti uvažila primjedbe malog dioničara Slobodne Dalmacije (SD) koji je upozorio da je za KCV savjetovanje nastala obvezujuća ponuda za preuzimanje SD na temelju sporazuma s bivšim vlasnicima EPH - tvrtkom Com.Com Ninoslava Pavića i njegovim partnerom Ost Holdingom, predstavnikom njemačkog WAZ-a. Na temelju tog, dosada široj javnosti nepoznatog, sporazuma iz veljače 2014. KCV se obvezao isplatiti 750.000 eura kao naknadu za prodaju i prijenos udjela Ost Holdingu koji je, nakon što je  Marijan Hanžeković preuzeo 90 posto u EPH, imao pet posto udjela u kompaniji u sklopu koje je i Slobodna Dalmacija. Kako se ističe u odgovoru HANFA-e dioničaru Slobodne Dalmacije, njegovu je prijavu razmatrala kao predstavku na temelju Zakona o općem upravnom postupku jer sadržajno predstavlja prijedlog Agenciji za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i, kako je posebno naglašeno, u cilju zaštite javnog interesa. HANFA je naglasila i da će, ovisno o rezultatima provedenog nadzora, sukladno svojim zakonskim ovlastima poduzeti odgovarajući nadzorne mjere, ali je i napomenula ne daje obavijest o tijeku postupka.

Tvrtka KVC savjetovanje registrana je kao društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje i usluge sa sjedištem u Zagrebu kojem je jedini osnivač Hrvoje Cesar, konzultant koji je i vodio operativne poslove u predstečajnoj nagodbi EPH. Taj je posao odradila tvrtka Intel, konzultanta Marijana Kostrenčića, ujedno i bivšeg osnivača tvrtke KVC savjetovanje koji je u tijeku predstečajne nagodbe EPH u medijima isticao da “nije u nikakvim vlasničkim odnosima s EPH-om niti će to biti”. Posredan nadzor nad KCV savjetovanjem uslijedio je nakon što je HANFA u rujnu izdala rješenje kojim se Hanžekovićevoj tvrtki Hanzi press nalaže da u roku trideset dana podnese zahtjev za preuzimanje društva Slobodna Dalmacija. Kako se ističe u obrazloženju tog rješenja, HANFA je po službenoj dužnosti provela postupak posrednog nadzora nad stjecanjem i otpuštanjem dionica Slobodna Dalmacije od 31. srpnja 2013. kada je otvoren postupak predstečajne nagodbe nad EPH pa do 1.lipnja ove godine.

Utvrđeno je da je temeljni kapital Slobodne Dalmacije 365,478 milijuna kuna te je podijeljen na 5.221.116 redovnih nominalne vrijednosti 70 kuna. Uvidom u javno dostupne podatke, HANFA je utvrdila da je 24.studenoga 2014. izvršen upis promjene članova društva EPH, koje je većinski vlasnik (95,46 posto udjela u temeljnom kapitalu) Slobodne Dalmacije te da je EPH postao stjecatelj, čiji je osnivač i jedini član Marijan Hanžeković.   HANFA-a je potom, dopisom u studenom 2014. pozvala Hanžekovića da bez odgode dostavi očitovanje o tome koliki udjel u temeljnom kapitalu društva EPH drži te zašto nije, prema Zakonu u preuzimanju dioničkih društava, dao očitovanje o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. Agencija je u prosincu zaprimila Hanžekovićevo očitovanje, a potom i dopune očitovanja s priloženom dokumentacijom, u kojem se pozivao na korištenje iznimke od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. Kako je Hanžeković tvrdio, nalaganje obveze EPH za preuzimanje Slobodne Dalmacije dovelo bi do nemogućnosti postupanja po sklopljenoj predstečajnoj nagodbi, a što bi moglo dovesti i do otvaranja stečaja nad EPH. No, kako je HANFA naglasila u rješenju, Hanžeković se kao vjerovnik u postupku predstečajne nagodbe EPH upravo našao svojom voljom i to sklapanjem Ugovora o ustupu tražbina iz kreditnih poslova s članicama Hypo grupe, a ne zbog postupanja dužnika EPH. Slijedom svega izloženog te temeljem rezultata cjelokupnog postupka, Agencija je utvrdila kako nisu ispunjeni uvjeti za korištenje iznimke od obveze objave ponude za preuzimanje te da je za Hanžekovića nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Slobodne Dalmacije. Protiv ovog rješenja  Hanfe žalba nije bila dopuštena, ali kako Hina saznaje, u zakonskom roku pokrenut je upravni spor.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa