13.11.2015 15:49
ZAGREB, 12. studenoga 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak objavio je upis promjena članova uprave i nadzornog odbora u Europapress Holdingu (EPH) među kojima su najznačajnije da je dosadašnji zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Marko Smetiško postao predsjednik Uprave EPH, a dosadašnja direktorica Ana Hanžeković, kći većinskog vlasnika Marijana Hanžekovića, više nije direktorica nego članica uprave.  
Promjene u vodstvu te vodeće novinsko-izdavačke kuće u Hrvatskoj uslijedile su nakon nedavne objave odluke o pripajanju svih izdvojenih tvrtki matičnom Europapress Holdingu, među kojima su i EPH Media, izdavač Jutarnjeg lista i Globusa, EPH Magazini, Cropix, Revije d.o.o, Press Express i Europa Digital.Istovremeno s promjenama u upravi EPH, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu očekuje se održavanje pripremnog ročišta u sporu u kojem bivši većinski vlasnik te medijske kompanije Ninoslav Pavić tuži Marijana Hanžekovića za prevaru, odnosno za prevarno stjecanje većinskog udjela u Europapress Holdingu (EPH) i traži isplatu od 260,7 milijuna kuna zbog, kako se navodi, naknade štete uzrokovane prevarom i izmakle dobiti.

U tužbenom zahtjevu, kako saznaje Hina, bivši većinski vlasnik EPH Pavić s osnove naknade štete od prevare od Hanžekovića traži isplatu 72,3 milijuna kuna, a na temelju naknade štete zbog izmakle dobiti 188,4 milijuna kuna. Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen 'Odnosi članova društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe' kojeg je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan 'Termsheet', bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture te kompanije. Prema Pavićevoj tužbi, Hanžeković nakon ulaganja od 45 milijuna kuna krajem 2014. nije izvršio svoj dio pogodbe iz Termsheeta – nije na Pavića prenio poslovni udjel koji daje 49 posto prava i obaveza u društvu Euro poticaji te se u  tužbi navodi da je bez njegova znanja promijenio tvrtku Euro poticaji u Hanza press koje je i dalje držalo udjele u EPH. Pavić navodi i da je nakon toga inicirao nove pregovore s Hanžekovićem oko njegovog udjela u Hanza pressu , ali i da mu se 18. prosinca 2014,. nedugo nakon održane Glavne skupštine EPH, Hanžeković prestao javljati na telefon te je odbijao svaku komunikaciju s njim ili njegovim savjetnicima. 

U međuvremenu, pak, Marijan Hanžeković je na portalu Fairpress.eu nedavno objasnio razloge prekida poslovnog aranžmana s Ninoslavom Pavićem. 'Ugovor nije realiziran zbog kriminalnih radnji gospodina Pavića zbog kojih je podnesena i kaznena prijava. Radi se o 12,5 milijuna kredita koje je EPH dao Paviću osobno, a koji je Pavić izbrisao iz poslovnih knjiga', kazao je Hanžeković. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa