11.11.2015 07:55
BERLIN, 10.  listopada 2015. (Hina/dpa), Lufthansa se u utorak obratila sudovima u Dusseldorfu i Darmstadtu kako bi ishodila prekid štrajka kabinskog osoblja, nakon što je sindikat najavio produljenje štrajka do petka. 
Njemačka zrakoplovna tvrtka je priopćila da se odlučila obratiti pravosuđu kako bi privela kraju najdulji štrajk kabinskog osoblja ikada. UFO, koji predstavlja 19.000 radnika, u ponedjeljak je odbio prijedloge kompanije kao odgovor na sindikalne zahtjeve i poručio da će i dalje ustrajati na rješavanju spora oko plaća i najava za kasnijim odlaskom u mirovinu.

UFO je odbio povećanje jednokratne isplate za 1000 eura kabinskom osoblju, čime bi se suma povećala na 3000 eura. Kompanija je bila odustala od povećanja dobne granice za mirovinu s 55 na 56 godina, no sindikat očekuje još povoljniju ponudu Lufthanse. Danas je Lufthansa morala odgoditi 136 letova, dok je dan prije bilo odgođeno gotovo tisuću letova. Na udaru su ponovo letovi iz zračnih luka i prema zračnim lukama u Frankfurtu, Muenchenu i Duesseldorfu.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.