11.11.2015 08:00
ZAGREB, 10. studenoga (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zaključio je da se u skraćenom stečajnom postupku nad strankom Hrvatski nezavisni demokrati (HND) pozove Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da dostavi podatke o zaposlenim osobama ili potvrdu da ta stranka nema zaposlenih.

Sud će, kako se ističe u zaključku, na zahtjev Financijske agencije provesti skraćeni stečajni postupak ako se utvrdi da HND kao pravna osoba nema zaposlenih, ako ima evidentirana neizvršena plaćanja u razdoblju od 120 dana te ako nisu ispunjene pretpostavke za postupanje drugog postupka za brisanje iz sudskog registra. Žalba protiv tog zaključka zagrebačkog Trgovačkog suda nije dopuštena. 

Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti – bivši šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak. Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo. Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.