06.11.2015 11:16
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Sedam ministara Vlade potpisalo je Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj na temelju koje će se izraditi i provoditi konkretne mjere za razvoj kulturnih i kreativnih djelatnosti i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u njihovu razvoju u razdoblju od 2016. do 2020. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.  
Izjavu su 2. studenoga potpisali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kreativne i kulturne industrije, kao dio gospodarstva koji predstavlja potencijal za njegov rast, stvaranje dodane vrijednosti i konkurentnosti proizvoda i usluga, istaknute su u sklopu Izjave kao razvojni strateški sektor koji potiče istraživanja i inovacije kroz interakciju s različitim gospodarskim djelatnostima, ističe se u priopćenju. 

Izjavom potpisnici izražavaju suglasnost da su kulturni i kreativni sektori izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje rasta i radnih mjesta te da je nužno osnažiti sektor kreativnih i kulturnih industrija kako bi se Hrvatska u sklopu Europske unije pretvorila u, kako se navodi, pametno, održivo i uključivo gospodarstvo s viskom stopom zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Kulturne industrije prepoznate su i po svojoj iznimnoj ulozi u razvoju društva -  u obrazovanju, kulturi, znanosti i međunarodnoj suradnji te njihovom potencijalu za rast zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Zbog toga će supotpisnici u okviru radnog međuresornog vijeća izraditi strateške smjernice i operativne programe i mjere poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te praćenje i vrednovanje njihova provođenja. 

Smjernice će se izraditi u skladu s europskim dokumentima Strategije Europa 2020 s prioritetima pametnog, održivog i uključivog rasta, Zelenom knjigom o oslobađanju potencijala kulturnih i kreativnih industrija te Komunikacijom Komisije o europskoj agendi za kulturu u globaliziranom svijetu kojom se postavljaju ciljevi za aktivnosti Unije za kulturne i kreativne sektore, a koju je Vijeće podržalo Rezolucijom od 16. studenoga 2007. godine, i Europski parlament Rezolucijom od 10. travnja 2008., dodaje se u priopćenju Ministarstva kulture. 

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.