06.11.2015 11:16
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Sedam ministara Vlade potpisalo je Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj na temelju koje će se izraditi i provoditi konkretne mjere za razvoj kulturnih i kreativnih djelatnosti i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u njihovu razvoju u razdoblju od 2016. do 2020. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.  
Izjavu su 2. studenoga potpisali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kreativne i kulturne industrije, kao dio gospodarstva koji predstavlja potencijal za njegov rast, stvaranje dodane vrijednosti i konkurentnosti proizvoda i usluga, istaknute su u sklopu Izjave kao razvojni strateški sektor koji potiče istraživanja i inovacije kroz interakciju s različitim gospodarskim djelatnostima, ističe se u priopćenju. 

Izjavom potpisnici izražavaju suglasnost da su kulturni i kreativni sektori izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje rasta i radnih mjesta te da je nužno osnažiti sektor kreativnih i kulturnih industrija kako bi se Hrvatska u sklopu Europske unije pretvorila u, kako se navodi, pametno, održivo i uključivo gospodarstvo s viskom stopom zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Kulturne industrije prepoznate su i po svojoj iznimnoj ulozi u razvoju društva -  u obrazovanju, kulturi, znanosti i međunarodnoj suradnji te njihovom potencijalu za rast zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Zbog toga će supotpisnici u okviru radnog međuresornog vijeća izraditi strateške smjernice i operativne programe i mjere poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te praćenje i vrednovanje njihova provođenja. 

Smjernice će se izraditi u skladu s europskim dokumentima Strategije Europa 2020 s prioritetima pametnog, održivog i uključivog rasta, Zelenom knjigom o oslobađanju potencijala kulturnih i kreativnih industrija te Komunikacijom Komisije o europskoj agendi za kulturu u globaliziranom svijetu kojom se postavljaju ciljevi za aktivnosti Unije za kulturne i kreativne sektore, a koju je Vijeće podržalo Rezolucijom od 16. studenoga 2007. godine, i Europski parlament Rezolucijom od 10. travnja 2008., dodaje se u priopćenju Ministarstva kulture. 

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.