03.11.2015 08:00
OSIJEK, 2. studenoga 2015. (Hina), Bivši direktor i većinski vlasnik osječke Pivovare Ivan Komak i još četvero optuženika u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbe da su, zlouporabom položaja i ovlasti te pranjem novca, oštetili ovu tvrtku za više od šest milijuna kuna. 
Uz Komaka tužiteljstvo je teretilo članove nadzornog odbora Ivicu i Andreju Komak te Domagoja Njegovana da su tijekom 2009. i 2010. u nakani da prvookrivljenom Komaku pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, u dva navrata, donijeli odluke o isplati predujma dividende dioničarima, iako su bili svjesni poslovnih rezultata društva i nepostojanja uvjeta za isplatu dividende, propisanih Zakonom o trgovačkim društvima, zbog gubitaka u poslovanju tvrtke. 

Optužnica ih je teretila da je, temeljem ovih odluka tijekom 2009. i 2010. Ivanu Komaku protupravno isplaćeno 5,86 milijuna kuna, malim dioničarima više od 471 tisuću kuna, a da je Pivovara time oštećena za 6,3 milijuna kuna. Komaka i njegovu suprugu Anicu, kao odgovornu osobu trgovačkog društva "Kasija", tereti se da su tijekom 2010. godine, iako svjesni svih okolnosti pod kojima su pribaviljena navedena novčana sredstva, s 4.93 milijuna kuna u cijelosti otplatili kredit, koji je Komak podigao u poslovnoj banci za kupovinu dionica oštećenog društva. U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Krunoslav Barkić naveo je da je kapital društva, od 53 milijuna kuna, proknjižen u sredstva rezerve, što je potvrdila ovlaštena revizorska kuća, te da je iz tih sredstava bilo moguće pokriti gubitke iz 2007. i 2008. godine, a da iz vještačkih nalaza ne proizlazi da je takav način knjiženja protivan međunarodnim računovodstvenim standardima. Zaključio je i da ga je trebalo provesti kako bi se u cijelosti završila privatizacija tvrtke. Iako su iz službe za financije osječke Pivovare stizala upozorenja kako se predujam dividende ne može isplatiti zbog odredbi Zakona o trgovačkim društvima, sud ističe kako su tadašnji predsjednik nadzornog odbora Luka Tatić, kao doktor ekonomskih znanosti, i ovlaštena revizorska kuća odobrili isplatu, jer su se gubitci u poslovanju mogli pokriti iz spomenutih rezervi.

Komaku i ostalim optuženicima tako nisu dokazane zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi oštetili Pivovaru, a time ni pranja novca. Suđenje je započelo u lipnju 2012. a na izricanju prvostupanjske presude pojavio se samo Ivan Komak koji je novinarima izjavio da je očekivao takvu odluku te da vjeruje i u svoju konačnu pobjedu. Iako je kazao da su sudski postupci protiv njega, u kojima je uglavnom oslobođen, tvrtki napravili veliku štetu Komak je na novinarski upit hoće li tužiti državu ako Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, kazao da ne želi razmišljati o tužbama i revanšizmu, jer se želi baviti stvaranjem i proizvodnjom u tvrtki, u kojoj je savjetnik i suvlasnik, a i na parlamentarnim izborima se kandidirao za zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa