27.10.2015 08:27
BRUXELLES/ATENA, 26. listopada 2915. (Hina), Europska komisija nudi Grčkoj dodatnih 5,9 milijuna eura pomoći kako bi se lakše nosila s giolemim brojem migranata koji stižu na njezine otoke, javile su agencije. 
Tim sredstvima će se pokriti troškovi za prijevoz najmanje 60 tisuća ljudi koji imaju pravo tražiti azil na grčko kopno tijekom četiri mjeseca, stoji u priopćenju EK. Ta je pomoć "isključivo namijenjena za osobe koje su pravilno pregledane i upisane na otocima te su im uzeti otisci prstiju", dodaje se. Istodobno je Grčka objavila da je Europska unija ponudila plaćanje troškova smještaja novih 20 tisuća migranata u privremenim logorima na njezinim otocima nakon što je Grčka, kroz koju je ove godine već prošlo više od pola milijuna migranata, nedvosmisleno objasnila da njezina spremnost da omogući smještaj novim migrantima isključivo ovisi o financijskoj pomoći EU i jamstvima da će osobe kojima se osigura privremeni smještaj poslije biti premještene izvan Grčke. "Od partnera iz EU smo uspjeli izvući da to financira EU, što dosad nije bio slučaj. Njihova uspostava (novih logora) ovisit će o financiranju", rekao je grčki ministar za migracije Ioannis Mouzalas za radio postaju Skai.

Na pitanje je li moguće da se ti centri uspostave do kraja ove godine, rekao je - "Ako bude novaca - moguće je, ako novaca ne bude - neće biti". Tih novih 20 tisuća migranata pridodaje se 30 tisuća, za koliko se Grčka već prije obvezala osigurati smještaj. "Nama sad već treba 100 milijuna eura za identifikaciju i premještaj na otocima", izjavio je za Reuters neimenovani izvor iz grčke vlade, dovavši da je Grčka posljednjih godina potrošila 1,5 milijardi eura na prihvatne centre i osoblje potrebno za skrb o migrantima. Grčka tvrdi da bi najdjelotvornije rješenje krize bilo preseljenje migranata izravno iz logora u Turskoj u zemlje članice EU, što bi uvelike olakšalo krizu uzrokovanu njihovim tranzitom. 

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa