26.10.2015 08:20
LONDON, 25. listopada 2015. (Hina/Reuters), Ukupni troškove zamjene i održavanja nuklearne obrane Velike Britanije dosegnut će 167 milijarda funta, puno više nego što se očekivalo, pokazuje izračun na temelju službenih podataka. 
Pokažu li se te procjene točnima, bit će vjetar u leđa kritičarima koji kažu da Britanija ne bi trebala trošiti toliki novac na obranu u vrijeme kada vladine mjere štednje pogađaju britanske obitelji. Vlada premijera Davida Camerona dosad je uvjeravala da će troškovi zamjene zastarjelih podmornica koje nose rakete s nuklearnim glavama stajati između 15 i 20 milijarda funta. Kritičari, uključujući Škotsku nacionalističku stranku koja se zauzimala da uklanjanje sustava Trident iz Škotske, procjenjivali su da će Britanija morati potrošiti 100 milijarda funta, na temelju izvješća posebnog povjerenstva iz 2014. U pisanom odgovoru konzervativnom zastupniku Crispinu Bluntu, ministar obrane Philip Dunne naveo je u petak da će četiri nove podmornice stajati 25 milijarda funta. Ministar je dodao da će troškovi održavanja do "umirovljenja" podmornica iznositi oko šest posto godišnjeg obrambenog proračuna.

Ukupni vojni proračun za 2014/2015 iznosio je 33.8 milijarda funta, a za 2015./2016. porastao je na 34.1 milijardu."Moj proračun pokazuje da će ukupni troškovi za podmornice do 2028. i produljenje raketnog programa do 2060. biti 167 milijardi funti", rekao je Blunt. "Na obnovljeni program Trident potrošit će se više od dvostruko više novca nego za njegova prethodnika...Ta je cijena za naše porezne obveznike i konvencionalnu vojsku previsoka, neracionalna i neosjetljiva", ocijenio je zastupnik. Upitan za taj golemi porast troškova, glasnogovornik ministarstva obrane rekao je da je vlada izradila analizu alternativa programu Trident koji su "pokazali da nijedan alternativni sustav nije učinkovit i isplativ kao Trident". "Uz izdvajanje oko šest posto godišnjeg obrambenog proračuna, troškovi zamjene i održavanja nuklearne obrane su prihvatljive i predstavljaju investiciju u kapacitete koji imaju važnu ulogu u britanskoj nacionalnoj sigurnosti", dodao je. 

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.