23.10.2015 08:15
ZAGREB, 22. listopada 2015. (Hina), Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom se Večernjem listu nalaže da tvrtki Bauerfeind d.o.o isplati 15.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog povrede prava na ugled, dobar glas i čast kao izraz poštovanja na tržištu nakon teksta u studenom 2011. naslovljenim 'Stop korupciji, DORH istražuje svih 2500 obiteljskih liječnika' te 'Akcija Hipokrat nije stala na Farmalu – Na udaru DORH-a i druge farmaceutske tvrtke'. 
Kako piše u obrazloženju presude, tvrtka Bauerfeind navela je da je Večernji list objavio tekst koji obiluje nizom kleveta i uvreda te da im je nanesena povreda ugleda, dobrog glasa, časti i dostojanstva koje je su gradili i stjecali dugi niz godina na hrvatskom tržištu, kao i povreda prava na slobodu privređivanja. Tim se povredama, navodi se, nastojalo u svijesti čitatelja Večernjeg lista opisati tvrtku Bauerfeind kao društvo koje protuzakonitim radnjama, prvenstveno davanjem mita, obavlja i razvija svoju djelatnost na tržištu, te da je istim člankom ta tvrtka  neosnovano i netočno prikazana da se u poslovanju služi nedopuštenim sredstvima. Navodi se da je iz sadržaja članka, opremljenog senzacionalističkim naslovom, vidljiva namjera tuženika da se iznošenjem lažnih i prethodno ničim provjerenih informacija tu tvrtku svrsta među društva nad kojima USKOK provodi istragu zbog sumnje u korupciju i podmićivanje liječnika. Iz Bauerfeinda su tvrdili i da ih nitko iz Večernjeg lista nije kontaktirao čime im je bilo  je uskraćeno pravo da se izjasne o iznesenim lažnim tvrdnjama i optužbama.

Ocjenjujući dokaze radi ocjene nastanka štete tužitelju, sud je istaknuo da predmetni članak u Večernjem listu sadrži informacije koje su nanijele štetu tužiteljevom ugledu, dobrom glasu i časti kao izrazu poštovanja na tržištu. Naime, navodi vezani za tvrtku Bauerfeind bili su u sklopu novinskog članka koji se primarno bavi Aferom Hipokrat koja se odnosi na sumnje u korupciju i podmićivanje liječnika od  farmaceutskih kompanija u propisivanja lijekova što je bilo predmetom istrage USKOK-a. To je sud utvrdio temeljem dopisa USKOK-a iz srpnja ove godine u kojem je navedeno kako optužnica u tom predmetu još nije potvrđena te da se radi o spisu s 365 okrivljenika koji sadrži više od 56.000 stranica. Istovremeno, bilo je i istaknuto i da je tvrtka Bauerfeind, s obzirom na svoje proizvode, ne pripada farmaceutskoj industriji jer se bavi disribucijom medicinske opreme i pomagala pa stoga nije niti obuhvaćena navedenom istragom, a što je sud utvrdio iskazom zastupnika tužitelja i uvidom u dopis USKOK-a.   

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.