19.10.2015 07:35
BERLIN/ZUERICH, 16. listopada 2015. (Hina), Ugledni švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung (NZZ) u svom komentaru od petka kritizira hrvatski zakon o regulaciji kredita u švicarskim francima povezujući ga izravno s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. 
"Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj(...) Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora. I naravno očekuje da će za svoj trud, koji baš i nije tako nesebičan, biti nagrađeni na izborima", piše komentator Thomas Fuster, koji za ovaj dnevnik liberalno-građanskog spektra često prati događaje u jugoistočnoj Europi.  

No, smatra komentator, zakon o kreditima u švicarskim francima je po mnogo čemu sporan. U pitanje se dovodi i njegova usklađenost s hrvatskim ustavom. Tu se, kako ističe, prije svega radi o retroaktivnoj klauzuli po kojima se potpuno legalno sklopljeni ugovori sada moraju ponovno sklapati, ali pod potpuno novim uvjetima. Stoga je potpuno razumljivo da se banke svim pravnim sredstvima bore protiv novog zakona. "No u Hrvatskoj žrvanj pravde melje polako. Sudska odluka, tako barem kalkulira vlada u Zagrebu, sigurno neće pasti prije izbora. Kratkoročno izborno taktiziranje vladi u Zagrebu je važnije od jamstva pravne sigurnosti što je vrlo upitni signal iz najmlađe članice Europske unije", zaključuje komentator NZZ-a.  

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.