19.10.2015 07:35
BERLIN/ZUERICH, 16. listopada 2015. (Hina), Ugledni švicarski dnevnik Neue Zuericher Zeitung (NZZ) u svom komentaru od petka kritizira hrvatski zakon o regulaciji kredita u švicarskim francima povezujući ga izravno s predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. 
"Neprijateljska slika pohlepnih banaka oduvijek je dobro došla kada treba podići emocije. Pogotovo ako se 90 posto bankovnog tržišta nalazi u rukama stranaca, kao što je to slučaj u Hrvatskoj(...) Socijaldemokratska vlada preuzela je ulogu Robina Hooda nedužnih kućanstava, koja su potpuno nedužna bila prisiljena na sklapanje ovakvih kreditnih ugovora. I naravno očekuje da će za svoj trud, koji baš i nije tako nesebičan, biti nagrađeni na izborima", piše komentator Thomas Fuster, koji za ovaj dnevnik liberalno-građanskog spektra često prati događaje u jugoistočnoj Europi.  

No, smatra komentator, zakon o kreditima u švicarskim francima je po mnogo čemu sporan. U pitanje se dovodi i njegova usklađenost s hrvatskim ustavom. Tu se, kako ističe, prije svega radi o retroaktivnoj klauzuli po kojima se potpuno legalno sklopljeni ugovori sada moraju ponovno sklapati, ali pod potpuno novim uvjetima. Stoga je potpuno razumljivo da se banke svim pravnim sredstvima bore protiv novog zakona. "No u Hrvatskoj žrvanj pravde melje polako. Sudska odluka, tako barem kalkulira vlada u Zagrebu, sigurno neće pasti prije izbora. Kratkoročno izborno taktiziranje vladi u Zagrebu je važnije od jamstva pravne sigurnosti što je vrlo upitni signal iz najmlađe članice Europske unije", zaključuje komentator NZZ-a.  

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.