13.10.2015 08:20
ŠIBENIK , 12. listopada 2015. (Hina), Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske izrazili su u ponedjeljak nadu da će Tvornica valjanih proizvoda (TVP), jedna od tvrtki koja su proistekle iz nekadašnje Tvornice lakih metala (TLM), dobiti dodatnih 60 dana predstečajnog postupka.
Sindikalci su se na konferenciji za novinare održanoj u tvorničkom krugu pozvali na žalbu koju je na odluku o pokretanju stečaja nad TVP-om uložio jedan od četiri najveća vjerovnike tvrtke, čije bi usvajanje omogućilo zakonski okvir za produljenje nagodbe. Predsjednik sindikata Vedran Dragičević rekao je da bi se kroz dodatnih 60 dana mogao napraviti novi predstečajni plan između Jadranske banke, kao najvećeg vjerovnika, i zainteresiranih za preuzimanje TVP-a i Tvornice prešanih proizvoda, slovenskog Impola i jednog češkog investicijskog fonda, čije ime još nije poznato javnosti.

U predstečajnom postupku koji je završio prošlog tjedna, tri od četiri najveća vjerovnika odbili su prijedlog ruskog poduzetnika Igora Shamisa, vlasnika TLM-ovih tvornica, da će otkupiti pola iznosa ukupnog duga tvornice. Dragičević je otkrio kako se u ponedjeljak treba naći s premijerom Zoranom Milanovićem, kojega će zamoliti za pomoć za odgodu pokretanja stečaja, a isto će tražiti i od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Drži kako bi se država trebala uključiti u taj slučaj, s obzirom da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka preuzela Jadransku banku, najvećeg TVP-ovog vjerovnika.

Dragičević kaže kako bi u dodatnih 60 dana predstečajne nagodbe s Impolom i Česima pokušali dogovoriti varijantu koja bi TVP izvukla iz problema bez stečaja. Ako se ne odobri traženi rok, a tvrtka ode u stečaj, upozorava Dragičević, desit će se najcrnji scenarij – svi će radnici završiti na Zavodu za zapošljavanje bez prava na otpremninu, koja trenutno iznosi oko 3500 kuna po godini radnog staža. Napominje da radnici imaju pravo naplate otpremnina, ali kroz vjerovničko pravo, a s obzirom na dugove tvrtke nerealno je očekivati da uspiju to pravo konzumirati.Tri plaće koje bi radnicima zajamčila država, kaže Dragičević, došle bi tek za 60 dana, a nakon provedenog stečaja i u slučaju da TVP kupi slovenski Impol, na posao bi se vratilo onoliko radnika koliko novi vlasnik smatra potrebnim za proizvodni proces. Dragičević procjenjuje kako je riječ o 50 do 100 ljudi u prvoj varijanti, s mogućnošću zapošljavanja dodatnog kadra u kasnijim fazama.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.