13.10.2015 08:34
ZAGREB, 12. listopada 2015. (Hina), Hypo Alpe-Adria-Invest d.d. izabran je na javnom natječaju za društvo koje će upravljati Fondom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u tim povodom je u ponedjeljak u Ministarstvu branitelja službeno potpisan ugovor o upravljanju Fondom. 
Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osnovan je 12. travnja 2005., a udjele u njemu trenutno ima više od 250.000 branitelja i članova njihovih obitelji. Fond je na 30. lipnja raspolagao imovinom u vrijednosti 763,8 milijuna kuna, u kojem su dominantan udjel imale dionice Hrvatskog Telekoma (98,6 posto). Raspodjela dobiti Fonda provodi se tako da se trećina imovine zadržava radi reinvestiranja, trećina se isplaćuje dionicima, a trećina se dijeli između Fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja. 

Ministar branitelja Predrag Matić izrazio je uvjerenje da će društvo Hypo Alpe-Adria-Invest uspješno i u dobroj vjeri upravljati Fondom, te ga unaprjeđivati na korist hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Upravljanje braniteljskim fondom je zbog njegove specifičnosti zahtjevan proces, ali Hypo Invest posjeduje znanje i stručnost da dionicima fonda osigura sigurnost glavnice, adekvatan povrat na uložena sredstva i željene prinose", kazao je Matej Modrovčić, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Invest d.d.

Zbog tehničke provedbe prijenosa poslovanja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na Hypo-Alpe-Adria-Invest d.d. u razdoblju od 15. do 17. listopada u poslovnicama Fina-e neće biti moguće podići dividendu, obavljati isplatu udjela niti podnijeti zahtjeve za isplatu udjela iz Fonda. Redovno poslovanje Fonda bit će ponovno uspostavljeno 19. listopada, poručuju u priopćenju iz Hypo Alpe-Adrie.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.