13.10.2015 08:40
ZAGREB, 12. listopada 2015. (Hina), Na javni poziv za kupnju većinskog paketa dionica Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, pristigla je samo jedna valjana ponuda, a potencijalni ponuditelj ima rok do 10. studenog dati obvezujuću ponudu za 50,38 posto dionica tvrtke, kojima je početna cijena 30,22 milijuna kuna.

Kako ističu u Centru za restrukturiranje za prodaju (CERP), na poziv za kupnju većinskog dijela od 534.926 dionica u državnom vlasništvu javio se samo jedan potencijalni kandidat od kojeg se očekuje podnošenje plana poslovanja, ulaganja i razvoja Vjesnika d.d u kojem treba navesti i rokove izvršenja svojih obaveza sklopi li s državom ugovor o prodaji i prijenosu dionica. Kako u CERP-u ističu, u tijeku je postupak podnošenja obvezujuće ponude nakon što je 18. rujna bila određena početna cijena, a identitet ponuditelja nisu htjeli otkriti. Prije isteka roka za eventualno podnošenje obvezujeće ponude za preuzimanje većinskog udjela u Vjesniku d.d., uprava te tvrtke sazvala je za 3. studenoga Glavnu skupštinu dioničara na kojoj će se raspravljati o poslovanju društva, ali i o prijedlogu odluke Uprave Vjesnika d.d. da se prošlogodišnji gubitak od 16,23 milijuna kuna prenese u ovu godinu. Uprava je u dnevni red skupštine uvrstila i odluku o davanju razrješnica upravi i nadzornom odboru tvrtke za 2014., ali i o imenovanju revizora za izvješća u ovoj godini.

Tiskara Vjesnik d.d. u prvih šest mjeseci ove godine imala je čak 21 posto manje prihode nego u istom razdoblju lani te je ostvarila gubitak od 3,52 milijuna kuna, navedeno je u polugodišnjem izvješću o provedbi financijskog restrukturiranja Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi. Prema izvješću, Vjesnik d.d. je od početka godine do kraja lipnja ostvario ukupne prihode od 33,12 milijuna kuna, dok su istovremeno rashodi bili 36,65 milijuna kuna. Prihodi od prodaje usluge tiskanja od 30,62 milijuna kuna čine 92 posto ukupnih prihoda Vjesnika d.d s dvjestotinjak radnika, koji oko polovicu tih prihoda ostvaruju tiskajući izdanja Europapress Holdinga (EPH), medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. U izvješću se navodi da je ukupna imovina Vjesnika d.d. krajem lipnja iznosila 89,6 milijuna kuna, što je za 128,4 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu se bilježi smanjenje dugotrajne i kratkotrajne imovine.Iskazano smanjenje dugotrajne imovine odnosi se na zemljište i nekretnine u kompleksu nekadašnjeg NIŠPRO-a Vjesnik namijenjenih prodaji, a dio nekretnina Vjesnika d.d. u predstečajnoj nagodbi krajem 2013. bio je prodan Ministarstvu financija za 160 milijuna kuna. 

Ministarstvo financija najavilo je interes za otkup svih nekretnina i zemljišta nekadašnjeg NIŠPRO Vjesnika, svojevremeno procijenjenih na 80 milijuna eura. Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu završen je proces uknjiženja vlasništva nad nekretninama i zemljištem te, kako mnogi ističu, najvrednije građevinske parcele u središtu Zagreba. Temeljem dogovora suvlasnika, pravo na 60,6 posto vlasništva imaju država i tiskara Vjesnik d.d., Allegheny Financial bivšeg većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića i partnera polaže pravo na gotovo 12 posto, a nešto manje od 11 posto imaju Styria preko Večernjeg lista i Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića.Na tu zajedničku prijavu predlagatelja nije bilo protivljenja predstavnika Državnog odvjetništva, a vrijedi istaknuti da je Pavićev Allegheny Financial već stavio dvije zabilježbe radi namjeravanog opterećenja nekretnine u najvišem iznosu od 8,2 milijuna eura i 1,7 milijuna eura.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.