09.10.2015 09:36
PULA, 8. listopada  2015. (Hina), Oko 125 izlagača odnosno obrta, poduzeća i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava okupilo se na ovogodoišnjem 18. obrtničkom sajmu Istre koji je danas svečano otvoren na pulskoj Karolini, a koji će svoje proizvode predstaviti na izložbenoj površini od 749 četvornih metara unutarnjega i 288 vanjskoga izložbenog prostora.   
Ukupno 63 izlagača dolazi iz Istre, 61 iz ostalih dijelova Hrvatske te jedan iz inozemstva, a posjetiteljima će do nedjelje svoje proizvode predstaviti i inovatori, njih desetak. Ustvrdivši kako situacija za obrtništvo nije bajna te kako ona nije nikada ni bila, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec obraćajući se izlagačima i gostima na otvaranju sajma kazao je kako su oni naučeni raditi u takvim uvjetima te kako su upravo takvi sajmovi prigoda da obrtnici pokažu ono najbolje što imaju, da iziđu na tržište, ponude svoje proizvode i usluge ali istodobno da se uvjere u ono što nudi konkurencija koja je često puta poticaj. „Mi obrtnici znamo raditi i stvarati, ali treba nam pomoć Vlade. Ovim putem poručujem budućoj Vladi da treba micati barijere, ne ih stvarati, da nemamo prenormiranost u propisima, „da od šume ne vidimo drvo“, da imamo smetnje koje sada onemogućavaju izlazak na tržište te da možemo ponuditi proizvode, a u konačnici i naplatiti ih“, ustvrdio je Ranogajec dodavši kako se te „smetnje“ ogledaju u slaboj naplati i u velikoj prenormiranosti u svim propisima.

Govoreći o „lošim i dobrim poduzetnicima“ on je istaknuo kako su za njega loši svi oni koji ne ispunjavaju uvjete prema svojim dobavljačima i prema državnom proračunu i tu je, kako je rekao „uloga države koja jedina ima mehanizme i koja može odgovoriti na taj izazov. Kako se može dogoditi da netko dvije godine posluje „uredno“ a da istodobno ima blokiran žiro račun. To je posao države, a ne da nama drže prodike“ – zaključio je Dragutin Ranogajec. U sklopu sajma danas će u Puli biti potpisan i Sporazum o suradnji između Obrtničke komore Istarske županije i Obrtničke komore Kantona Sarajevo, dok su za sutra najavljeni razgovori s obrtnicima i poduzetnicima, članovima Privredne komore Beograd. Zadnjeg dana sajma, u nedjelju je na programu podjela priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima. I ove se godine dodjeljuju tri vrste nagrada - tri priznanja za ukupnu sajamsku prezentaciju, jedno priznanje za oblikovanje proizvoda, te tri priznanja za najbolji proizvod.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.