09.10.2015 09:36
PULA, 8. listopada  2015. (Hina), Oko 125 izlagača odnosno obrta, poduzeća i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava okupilo se na ovogodoišnjem 18. obrtničkom sajmu Istre koji je danas svečano otvoren na pulskoj Karolini, a koji će svoje proizvode predstaviti na izložbenoj površini od 749 četvornih metara unutarnjega i 288 vanjskoga izložbenog prostora.   
Ukupno 63 izlagača dolazi iz Istre, 61 iz ostalih dijelova Hrvatske te jedan iz inozemstva, a posjetiteljima će do nedjelje svoje proizvode predstaviti i inovatori, njih desetak. Ustvrdivši kako situacija za obrtništvo nije bajna te kako ona nije nikada ni bila, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec obraćajući se izlagačima i gostima na otvaranju sajma kazao je kako su oni naučeni raditi u takvim uvjetima te kako su upravo takvi sajmovi prigoda da obrtnici pokažu ono najbolje što imaju, da iziđu na tržište, ponude svoje proizvode i usluge ali istodobno da se uvjere u ono što nudi konkurencija koja je često puta poticaj. „Mi obrtnici znamo raditi i stvarati, ali treba nam pomoć Vlade. Ovim putem poručujem budućoj Vladi da treba micati barijere, ne ih stvarati, da nemamo prenormiranost u propisima, „da od šume ne vidimo drvo“, da imamo smetnje koje sada onemogućavaju izlazak na tržište te da možemo ponuditi proizvode, a u konačnici i naplatiti ih“, ustvrdio je Ranogajec dodavši kako se te „smetnje“ ogledaju u slaboj naplati i u velikoj prenormiranosti u svim propisima.

Govoreći o „lošim i dobrim poduzetnicima“ on je istaknuo kako su za njega loši svi oni koji ne ispunjavaju uvjete prema svojim dobavljačima i prema državnom proračunu i tu je, kako je rekao „uloga države koja jedina ima mehanizme i koja može odgovoriti na taj izazov. Kako se može dogoditi da netko dvije godine posluje „uredno“ a da istodobno ima blokiran žiro račun. To je posao države, a ne da nama drže prodike“ – zaključio je Dragutin Ranogajec. U sklopu sajma danas će u Puli biti potpisan i Sporazum o suradnji između Obrtničke komore Istarske županije i Obrtničke komore Kantona Sarajevo, dok su za sutra najavljeni razgovori s obrtnicima i poduzetnicima, članovima Privredne komore Beograd. Zadnjeg dana sajma, u nedjelju je na programu podjela priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima. I ove se godine dodjeljuju tri vrste nagrada - tri priznanja za ukupnu sajamsku prezentaciju, jedno priznanje za oblikovanje proizvoda, te tri priznanja za najbolji proizvod.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.