06.10.2015 07:55
BEOGRAD, 5. listopada 2015. (Hina), Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske da poduzećima iz Srbije omogući na hrvatskom tržištu "bar polovicu kapaciteta" s kojim hrvatske tvrtke rade u Srbiji i najavio razgovore o toj temi s hrvatskim dužnosnicima. 
Hrvatskim poduzećima je "kao na dlanu ponuđeno kompletno srpsko tržište", istaknuo je Vučić danas tijekom posjeta konditorskoj industriji Bambi u Požarevcu, naglasivši da Srbija očekuje bar minimalne uvjete za svoje tvrtke u Hrvatskoj. "Sada samo tražimo da naše kompanije puste da rade s bar 50 posto kapaciteta i u uvjetima kako mi njih puštamo da rade u Srbiji. Mislim da je to fer i pošteno", rekao je Vučić novinarima i najavio da će se njegova vlada posvetiti tome u suradnji s predstavnicima Hrvatske. "Kao predsjednik vlade uopće se ne plašim odgovora, ovakvih i onakvih, jer smo mi ponudili kompletno naše tržište - kao na dlanu i dali im punu slobodu funkcioniranja i rada u našoj zemlji i čak i ne tražimo tako dobru i čistu situaciju kao u Hrvatskoj", citira Radio-televizija Srbije premiejra Aleksandra Vučića.

Vučić je ocijenio da, kad netko zarađuje ogroman novac u Srbiji, treba osigurati minimalne uvjete i srpskim tvrtkama u svojoj zemlji. "Nemamo mi ništa protiv Jane, Jamnice i drugih kompanija, ali srpski Knjaz Miloš je negdje u kutu i to se onda tu, naravno, manje prodaje, a u njihovim zemljama se uopće ne prodaje... Kad uđete u naše velike markete, kojima smo mi širom otvorili vrata, mi ne možemo vidjeti Knjaz Miloš, kompaniju koja je stara više od 200 godina, ali ćete vidjeti sve druge", rekao je Vučić. Srbijanski premijer najavio je danas da će 15. ili 16. listopada priopćiti što misli o "o sudbini vlade Srbije" i da će se "temeljno pripremiti za taj nastup", te razotkriti sve intrige koje prate rad ministarskog tima na čijem je na čelu.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.