06.10.2015 08:00
ZAGREB, 5. listopada (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je objavio rješenje o utvrđenju tražbina vjerovnika tvrtke TOZ Penkala, Tvornice olovaka Zagreb d.d. stečaju, u iznosu od gotovo 46 milijuna kuna, među kojima najviše potražuje Zagrebačka banka – 19,43 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja 89 vjerovnika u prvom višem isplatnom redu, među kojima i su radnici propale tvrtke, iznose nešto manje od 4,6 milijuna kuna. U drugom, višem isplatnom redu najviše potražuju banke – više od 26,2 milijuna kuna, dugovanja prema Gradu Zagrebu iznose 4,6 milijuna kuna, a Ministarstvo financija potražuje 3,2 milijuna kuna. Trgovački sud u Zagrebu sredinom srpnja donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala, nakon što je Uprava tvrtke u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prema potvrdi Fine, račun tvrtke bio je u neprekidnoj blokadi 140 dana, dok je iznos blokade bio 731.549 kuna. U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom srpnja.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je, zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale - po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.