05.10.2015 08:58
ZAGREB, 2. listopada 2015. (Hina), Nizom tribina od kojih je prva održana u petak u zagrebačkoj Obrtinčkoj komori Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje žele potaknuti obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja pogotovo mladih koje je u prošloj i ovoj godini koristilo tek nešto više od 400 zagrebačkih obrtnika ili oko 10 posto, a na razini Hrvatske njih 4000 ili nešto više od pet posto. 
Ima još puno prostora da svi poslodavci, pa tako i obrtnici koriste mjere, pogotovo one iz Garancije za mlade za osobe do 30 godina, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić navodeći da su mjere polučile rezultate, da raste broj zapošljavanja mladih. Oko 60 posto onih koji se zapošljavaju kroz mjeru zaposlenje bez zasnivanja radnog odnosa ili pripravništvo, nakon godinu dana ostaju raditi kod istog poslodavca, a za sedam posto porasla je i stopa mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme što se može zahvaliti oslobađanju poslodavaca od bruto 2 plaće na takvog zaposlenika kroz pet godina. Takve ugovore dobilo je 30 tisuća mladih, naveo je Mrsić. Poticaji poslodavcima, smanjenje fiskalnih davanja za zapošljavanje mladih osoba daje rezultate, ustvrdio je, dodajući da je Hrvatskoj za te mjere iz europske Garancije za mlade do 2020. osigurano 132 milijuna eura. Uz to, novci su nam na raspolaganju i iz europskog socijalnog fonda iz kojega je već povučen iznos za asistente u nastavi. Sve u svemu, mjere su polučile rezultate i pokazalo se da ne stoje tvrdnje da su svi poslodavci zločesti i da će, da bi iskoristili poticaje, mlade ljude koje zaposle iskorištavati za kuhanje kave i fotokopiranje, rekao je.

Broj mladih nezaposlenih se smanjuje, ustvrdio je ministar. Kao vrlo dobru mjeru aktivne politike zapošljavanja ocijenio je samozapošljavanje te cjeloživotno obrazovanje, a zbog usklađivanja potreba tršita rada i obrazovanja najavio reformu strukovnog obrazovanja koja će biti utemeljena na dualnom obrazovanju u kojem će učenici četiri dana imati praksu, a jedan dan teorijsku nastavu. Praktični dio bit će im plaćen, rekao je ministar, a i poslodavci će imati naknadu. U raspravi su obrtnici posebno upozorili ministra na nisko obrazovanje mladih ljudi koje, naveli su, najbolji majstori teško mogu nečemu naučiti. Isto tako, iznijet je primjer da na zavodu za zapošljavanje nema krojačica koje su neophodne tekstilnoj firmi u Zaprešiću. Više ponuda dobijemo kad oglas objesimo na neki stup, nego sa zavoda za zapošljavanje, pa zbog toga ne možemo koristiti ni poticaje, iznijela je predstavnica te tekstilne tvrtke. Obrtnik koji je tek otvorio obrtničku djelatnost, upitao je zašto on ne može koristiti poticaje i zaposliti mlade ljude, na što mu je odgovoreno da je uvjet godina dana poslovanja. Ministar je naveo kako na Zavodu nedostaje ne samo tekstilnih već i metalskih, kožarskih  i radnika za drvnoprerađivačku industriju. Nelogično je da imamo 270 tisuća nezaposlenih, a među njima nema radnika koji se traže na tržištu i to treba mijenjati, a put je reforma strukovnog obrazovanja i prekvalifikacije, odnosno cjeloživotno učenje što također mjerama potiče Hrvatski zavod za zapošljavanje, poručio je ministar Mrsić.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.