02.10.2015 08:22
Zagreb, 1. listopada 2015. (Hina), Prihodi od turizma u prvom su polugodištu ove godine iznosili 2,28 milijardi eura, što je porast za 7,5 posto, odnosno 159 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podatci su Hrvatske narodne banke (HNB) o kojima su u četvrtak izvijestili iz Ministarstva turizma. 
Prihodi od putovanja iz osobnih razloga su porasli za 150 milijuna eura ili za 7,4 posto, na 2,17 milijardi eura. Prihodi dolazaka iz poslovnih razloga iznosili su 111 milijuna eura i u odnosu na prvo polugodište prošle godine porasli su za 8,6 posto, odnosno veći su za 9 milijuna eura. U drugom tromjesečju, odnosno travnju, svibnju i lipnju ove godine, prihodi od turizma iznosili su 1,94 milijarde eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast za 6,4 posto ili za 116 milijuna eura.  Prihodi od putovanja iz osobnih razloga u drugom su kvartalu iznosili 1,86 milijardi eura i porasli su na godišnjoj razini za 112 milijuna eura, odnosno za 6,4 posto, a u istom su postotku porasli i prihodi od dolazaka iz poslovnih razloga, koji su iznosili 79 milijuna eura, što je 5 milijuna eura više nego u drugom tromjesečju prošle godine.

Ministarstvo turizma u priopćenju prenosi i izjavu ministra Darka Lorencina da su prihodi od stranih gostiju ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine svakako rezultat i dobre pripreme sezone i provedenih aktivnosti, posebice unutar programa Hrvatska 365. "Ovo definitivno nije maksimum hrvatskog turizma izvan glavnog dijela sezone te ćemo u budućnosti težiti još boljim rezultatima jer Hrvatska za to ima sve preduvjete. Ove brojke prate i porast dolazaka i noćenja koja su ostvarena u predsezoni, a s obzirom na odlične rezultate turističkog prometa i tijekom ljetnih mjeseci, vjerujem da će ova godina biti i po prihodima rekordna", ističe Lorencin. Iz Ministarstva ističu i kako je udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u u prvom polugodištu ove godine iznosio 11 posto, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast udjela za 0,7 postotnih bodova. U do sada rekordnoj po prihodima, 2008. godini, prihodi u prvom polugodištu su iznosili 2,19 milijardi eura, pa su prihodi iz prvog polugodišta ove godine veći za 3,8 posto, a samo u drugom tromjesečju veći su za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2008.godine, navode iz Ministarstva turizma.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa