01.10.2015 08:54
SPLIT, 30. rujna 2015. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće u srijedu je u poslijepodnevnom dijelu sjedice odlučilo reprogramirati dug nogometnom klubu Hajduk prema Gradu, kao većinskom vlasniku kluba i jamcu Hajdukovog kredita od 30 milijuna kuna do 31. listopada 2016. godine, nakon što mu rok za vraćanje tog duga istekne 31. listopada 2015. godine.
Za prihvaćanje Aneksa ranijem Ugovoru između Grada Splita i Hajduka kojim se regulira jednogodišnje reprogramiranje Hajdukovih obveza od 26 nazočnih vijećnika njih 19 je glasovalo za dok ih 7 bilo suzdržano. Pročelnik za sport u splitskoj Gradskoj upravi Hrvoje Akrap je prije glasovanja istaknuo kako se reprogramiranjem duga želi pomoći Hajduku koji je Gradu Splitu kao jamcu kredita, do sada uspio vratiti oko šest od ukupno 30 milijuna kredita. "Hajduk nije mogao servisirati obveze po kreditu a da to ne ugrozi redovito poslovanje iz čega je i proistekao zahtjev za reprogramiranje“, rekao je Akrap. On je podsjetio kako je 31. listopada 2012. godine Grad sklopio ugovor s Hajdukom po kojem je Grad kao većinski vlasnik kluba osigurava jamčevinu za 30 milijuna kuna kredita koje je Hajduk uzeo od Privredne banke Zagreb i Hypo Alpe Adria Bank. "Ugovor je tada sklopljen jer je Hajduku prijetio odlazak u stečaj i trebalo ga je spašavati od toga“, kazao je Akrap odgovarajući na primjedbe koje su vijećnici isticali u diskusijama a u kojima je rečeno da je počinjena pogreška što je prije tri godine Grad Split sklopio tako nepovoljan ugovor s Hajdukom. Hajduk je prema tom ugovoru trebao mjesečno izvješćivati Grad o svojim prihodima od transfera igrača ili trenera i drugog stručnog vodstva, te prihodima od ulaznica i zaključenih sponzorskih i sličnih ugovora, kao i drugim prihodima po bilo kojem osnovu, te "od navedenih prihoda 30 posto uplaćivati Gradu uvećano za zateznu kamatu i eventualne druge troškove koje je Grad imao zbog isplate jamčevine bankama“.

Splitsko je Gradsko vijeće u četvrtak prihvatilo i Financijsko izvješće Hajduka za 2014. godinu. Podnoseći to izvješće predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je rekao kako je klub završio poslovanje u prošloj godini s 5,9 milijuna gubitka, što je, po njemu, sukladno očekivanjima. Više vijećnika je u svojim diskusijama tražilo od Brbića da se snažnije ogradi od izgreda predsjednika Nadzornog odbora Hajduka Ljube Pavasovića nakon nedavne derbi utakmice na Poljudu Hajduk-Dinamo kada je, kako su rekli vijećnici, "prijetio smrću sucu“. „Jedan predsjednik Nadzornog odbora ne smije tako reagirati a vi ste nedovoljno samokritični prema Pavasovićevom postupku“, upozorio je Brbića neovisni vijećnik Ivica Grubišić. Brbić je uzvratio kako ne odobrava takav Pavasovićev postupak. „Ne mogu vjerovati da je Pavasović to rekao, niti sam ja to čuo, a svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno“, rekao je Brbić.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.