01.10.2015 08:54
SPLIT, 30. rujna 2015. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće u srijedu je u poslijepodnevnom dijelu sjedice odlučilo reprogramirati dug nogometnom klubu Hajduk prema Gradu, kao većinskom vlasniku kluba i jamcu Hajdukovog kredita od 30 milijuna kuna do 31. listopada 2016. godine, nakon što mu rok za vraćanje tog duga istekne 31. listopada 2015. godine.
Za prihvaćanje Aneksa ranijem Ugovoru između Grada Splita i Hajduka kojim se regulira jednogodišnje reprogramiranje Hajdukovih obveza od 26 nazočnih vijećnika njih 19 je glasovalo za dok ih 7 bilo suzdržano. Pročelnik za sport u splitskoj Gradskoj upravi Hrvoje Akrap je prije glasovanja istaknuo kako se reprogramiranjem duga želi pomoći Hajduku koji je Gradu Splitu kao jamcu kredita, do sada uspio vratiti oko šest od ukupno 30 milijuna kredita. "Hajduk nije mogao servisirati obveze po kreditu a da to ne ugrozi redovito poslovanje iz čega je i proistekao zahtjev za reprogramiranje“, rekao je Akrap. On je podsjetio kako je 31. listopada 2012. godine Grad sklopio ugovor s Hajdukom po kojem je Grad kao većinski vlasnik kluba osigurava jamčevinu za 30 milijuna kuna kredita koje je Hajduk uzeo od Privredne banke Zagreb i Hypo Alpe Adria Bank. "Ugovor je tada sklopljen jer je Hajduku prijetio odlazak u stečaj i trebalo ga je spašavati od toga“, kazao je Akrap odgovarajući na primjedbe koje su vijećnici isticali u diskusijama a u kojima je rečeno da je počinjena pogreška što je prije tri godine Grad Split sklopio tako nepovoljan ugovor s Hajdukom. Hajduk je prema tom ugovoru trebao mjesečno izvješćivati Grad o svojim prihodima od transfera igrača ili trenera i drugog stručnog vodstva, te prihodima od ulaznica i zaključenih sponzorskih i sličnih ugovora, kao i drugim prihodima po bilo kojem osnovu, te "od navedenih prihoda 30 posto uplaćivati Gradu uvećano za zateznu kamatu i eventualne druge troškove koje je Grad imao zbog isplate jamčevine bankama“.

Splitsko je Gradsko vijeće u četvrtak prihvatilo i Financijsko izvješće Hajduka za 2014. godinu. Podnoseći to izvješće predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je rekao kako je klub završio poslovanje u prošloj godini s 5,9 milijuna gubitka, što je, po njemu, sukladno očekivanjima. Više vijećnika je u svojim diskusijama tražilo od Brbića da se snažnije ogradi od izgreda predsjednika Nadzornog odbora Hajduka Ljube Pavasovića nakon nedavne derbi utakmice na Poljudu Hajduk-Dinamo kada je, kako su rekli vijećnici, "prijetio smrću sucu“. „Jedan predsjednik Nadzornog odbora ne smije tako reagirati a vi ste nedovoljno samokritični prema Pavasovićevom postupku“, upozorio je Brbića neovisni vijećnik Ivica Grubišić. Brbić je uzvratio kako ne odobrava takav Pavasovićev postupak. „Ne mogu vjerovati da je Pavasović to rekao, niti sam ja to čuo, a svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno“, rekao je Brbić.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.