30.09.2015 08:15
LJUBLJANA, 29. rujna 2015. Hina, Nekoć jedan od najbogatijih Slovenaca, poduzetnik Jurij Pogačar koji se bavio građevinarstvom, a posjeduje i tvornicu kemijskih proizvoda, proglasio je osobni stečaj, nakon propasti svoje tvrtke RAM Invest koja je već u stečaju, objavili su u utorak slovenski mediji pozivajuće se na agenciju za financijsko poslovanje. 
Osobni stečaj sudski je zahtijevala Factor banka kod koje se zadužio, a dugove nije vraćao. Prije sedam godina Pogačar se nalazio na ljestvici 10 najbogatijih Slovenaca, prema vrijednosti tvrtka koje je imao u posjedu, a njegova se imovina procjenjivala na 31 milijun eura. Protiv Pogačara još se vodi sudska istraga iz vremena kad je sagradio veliku zgradu u Ljubljani koju je onda dao u najam policiji, pa se u nju uselio Nacionalni istražni ured (NPU), jedna vrsta "slovenskog" Uskoka.

Građevinski bum tada je već prestajao, što je Pogačara dovelo do sadašnjih nevolja. Na unajmljivanje njegove zgrade za rad policije uz visoku najamninu pristanak je dala tadašnja vlada Boruta Pahora iako se prethodna koju je vodio Janez Janša bila dogovorila s drugim poduzetnikom koji je očekivao da će država kupiti njegovu zgradu jer je s njom imao predugovor. Za pogodovanje Pogačaru bila je u medijima osumnjičena tadašnja ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal koja je sumnje da se osobno poznaje s Pogačarom odbijala, ali je protiv nje zbog toga bila podnijeta i interpelacija.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.