25.09.2015 07:37
ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu poništio je svoju raniju odluku o prodaji dijela imovine tvrtke u stečaju jer je naknadno utvrdio da je početkom rujna na dražbi prodao državno vlasništvo i javno vodno dobro. 
Prema sudskom rješenju, utvrđeno je da je 'djelomično ništetna' prodaja nekretnine Herbosa kupcu tvtki Mak nekretnine na površini od 3364 četvornih metara, a dok je prodaja ostalih dviju parcela istom kupcu valjana. Kako se ističe u obrazloženju, na desetoj javnoj dražbi za prodaju nekretnina Herbosa održanog na tom sudu 10. rujna, utvrđeno je da je najbolju ponudu za kupnju nekretnine dao ponuđač Mak nekretnine d.o.o. Lučko, čime je ispunio uvjete za dosudu iste. No, nakon toga, a prije donošenja rješenja o dosudi, sudu je bio dostavljen podnesak Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, kojim se sud izvješćuje da je to odvjetništvo u međuvremenu zaprimilo rješenje Ministarstva poljoprivrede, Uprave vodnog gospodarstva, iz kolovoza kojim je sporna parcela u cijelosti pripada javnom vodnom dobru. Naglasilo se i da će slijedom toga ta parcela temeljem zakona u zemljišnim knjigama biti upisana kao javno vodno dobro u općoj uporabi, u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ispostavilo se da je sporna nekretnina, iako formalno u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo stečajnog dužnika Herbosa, stvarno nije mogla biti predmet privatnog prava vlasništva pa tako niti objekt prodaje u stečajnom postupku jer ne ulazi u stečajnu masu već predstavlja izlučno pravo Republike Hrvatske, temeljem zakonskih propisa. Stoga je ovaj sud naknadno utvrdio ništetnost prodaje sporne zemljišne česticu, a kupcu Mak nekretnine d.o.o. ostavio mogućnost izbora - ostaje li kod kupnje preostale dvije čestice koje je izlicitirao na ročištu za dražbu uz povrat dijela preplaćene kupovnine ili u cijelosti odustaje od kupnje, u kojem slučaju će mu se vratiti cjelokupno uplaćeni iznos.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.