23.09.2015 07:54
WASHINGTON, 22. rujna 2015. (Hina), Predsjednik američke tvrtke Turing Pharmaceuticals u utorak je pred javnošću branio odluku uprave tvrtke da poveća cijenu lijeka Daraprima za 5000 posto, nakon što je ta farmaceutska tvrtka u kolovozu kupila prava na lijek, piše BBC. 
Daraprim je na tržištu od 1953., dakle 62 godine, a koristi se u liječenju toksoplazmoze, bolesti što ih uzrokuje parazit koji napada osobe oslabljena imuniteta, poput oboljelih od AIDS-a, od raka ili trudnice. Koristi se i u liječenju malarije. Cijena pakiranja donedavno je bila 13,5 dolara, a nakon odluke Turing Pharmaceuticalsa iznosit će 750 dolara. Direktor tvrtke Martin Shkreli objasnio je da će tvrtka novce od prodaje iskoristi za nova istraživanja, koja su odavno zanemarena. Navodno će uložiti u marketing i edukaciju da bi se podigla svijest o raznim bolestima. Objasnio je da proizvodnja jedne pilule Daraprima stoji jedan dolar, no u to, po njegovim riječima, nisu uključeni razni troškovi proizvodnje, marketinga, distribucije, koji su, kako je istaknuo, u posljednjih nekoliko godina značajno porasli. "Moramo imati i neku zaradu od ovog lijeka", kazao je Shkreli za televiziju Bloomberg. "Moderni lijekovi danas stoje i do 100.000 dolara, a često i oko pola milijuna dolara. Daraprim je, u odnosu na njih, jako podcijenjen ", kazao je. Na Twitter računu Shkrell je ismijao nekoliko korisnika koji su postavili pitanje o opravdanosti odluke tvrtke, a jednog je novinara nazvao "glupanom i lošim novinarom koji ne provjerava činjenice".

Američka Udruga za infektivne bolesti, Udruga oboljelih od HIV-a i još neke napisale su Turingu otvoreno pismo pozivajući upravu da razmotri svoju odluku. "Nova cijena lijeka potpuno je neopravdana kada su posrijedi pacijenti kojima je lijek neophodno potreban, a spadaju u socijalno ugroženu grupu. Istodobno jei neodrživa za zdravstveni sustav", stoji u otvorenom pismu. Kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu Sjedinjenih Država, Hillary Clinton povećanje cijene nazvala je "pretjeranim", obećavši da će se angažirati na rješenju ovog problema.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.