22.09.2015 08:10
ZAGREB, 21. rujna 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je u ponedjeljak da je iz EU fondova i hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano 162 milijuna kuna, odnosno 90 posto ukupne vrijednosti investicije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji. 
Ostatak novca osigurat će županija i grad Šibenik, a izgradnjom CGO-a Bikarac do kraja 2017. riješit će se potrebe gospodarenja otpadom za oko 110.000 stanovnika te županije, rekao je Zmajlović te direktoru tvrtke Bikarac Robertu Podrugu uručio odluku o financiranju CGO-a. Ukupna je vrijednost CGO-a 180 milijuna kuna. Iz EU fondova osigurano je 71,37 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 18,63 posto iznosa. Centrom će upravljati tvrtka Bikarac koja je u srpnju raspisala natječaj za izvođače radova. Zmajlović je naglasio da je Bikarac jedan od 13 centara koje se planira graditi, ove godine otvaraju se prva dva - Marišćina (za Primorsko-goransku županiju) i Kaštijun (za Istarsku županiju), a još četiri centra će aplicirati za financiranje iz EU fondova - uz Bikarac to su Babina Gora (Karlovačka županija), Biljane Donje (Zadarska županija) i Piškornica koja pokriva četiri županije sjeverne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku).

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller ističe kako je dogovorom s EU-om Vlada isposlovala da čak 90 posto projekta bude financirano bez opterećenja za lokalni proračun. "To je veliki skok naprijed, to je omogućilo da se projekti počnu brzo pripremati", ocijenio je. Direktor Bikarca Robert Podrug poručio je da će se izgradnjom MBO postrojenja (za mehaničko-biološku obradu otpada) do kraja 2017. godine zaokružiti cjelovito gospodarenje otpadom na području Šibensko-kninske županije. Saborski zastupnik SDP-a iz Šibenika Franko Vidović ocijenio je kako je CGO Bikarac kompleksan projekt koji se u početku razvijao kroz institucije Grada Šibenika, a nakon toga ga je preuzelo Ministarstvo koje je nakon 2011. napravilo najviše na njegovoj provedbi. Istaknuo je kako se time rješava i važan turistički problem, jer će suvremeno gospodarenje otpadom omogućiti ugodniji boravak gostima Šibensko-kninske županije.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa