22.09.2015 08:05
VODICE, 21. rujna 2015. (Hina), U Vodicama su u ponedjeljak potpisani ugovori o dodjeli nepovratnog novca, o sufinanciranju te partnerstvu za infrastrukturni projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima, vrijedan 141 milijun kuna.

Ugovore su potpisali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev, načelnik tribunjske općine Damir Pilipac te direktor šibenskoga Komunalnog poduzeća Vodovoda i odvodnje Miha Mioč. Kako je istaknuto na potpisivanju, Europska unija projekt će sufinancirati s više od 73 posto, to jest s 84,6 milijuna kuna, a ostatak će financirati država, grad Vodice i tribunjska općina. Ministar Jakovina istaknuo je to jedan od mnogih dobro pripremljenih projekata kojima je svrha poboljšati uvjete života, očuvanje okoliša te daljnji razvoj. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev rekla je kako je riječ o najskupljem projektu na vodičkome i tribunjskom području kojim će se riješiti kanalizacijska mreža, a kućanstva će se moći spojiti na mrežu po povoljnim cijenama. Istaknula je da će Vodice i Tribunj u tome milijunskom projektu sudjelovati s oko šest milijuna kuna.

Aglomeraciju Vodice-Tribunj-Srima čine gusto naseljeno područje dijela Vodica te općina Tribunj, sa znatnim dijelom turizma i manjim udjelom industrije. Iako je trenutačno 90 posto tog područja pokriveno vodoopskrbnom mrežom, riječ je o zastarjeloj vodovodnoj mreži s velikim gubicima, ponegdje čak do 50 posto. Kad je riječ o javnoj odvodnji, stanje je znatno gore jer je samo 29 posto kućanstava priključeno na kanalizacijsku mrežu. U naseljima unutar i izvan aglomeracije nema funkcionalnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što prijeti onečišćenjem mora i pogoršanjem njegove kakvoće na plažama, rečeno je na potpisivanju. Procjenjuje se kako će prva faza projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima biti završena do kraja 2017., da će se njegovim dovršenjem poboljšati kakvoća vode i sustav vodoopskrbe dosadašnjim korisnicima te povećati priključenost na sustav javne odvodnje na 54 posto. U prvoj fazi izgradit će se kanalizacijski sustav razdjelnog tipa dug 14.465 metara na području Vodica i Tribunja, izgradit će se tri crpne stanice, dvije u Vodicama i jedna u Tribunju, rekonstruirat će se vodovod u duljini od 4308 metara, te će se omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u središnjem uređaju čiji je kapacitet za 20 tisuća stanovnika.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.