18.09.2015 08:00
ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 13. listopada novo ročište za prodaju nekretnina tvrtke RVR (Redarstvo, vatrogastvo, rasadnik) procijenjenih na čak 27,5 milijuna kuna nakon što na prvoj javnoj dražbi održanoj u srijedu nije bilo zainteresiranih kupaca. 
RVR je zaštitarska tvrtka koja je modelom radničkog dioničarstva 2007. bila izdvojena iz sustava Hrvatskih željeznica (HŽ) i deseta je na listi najvećih hrvatskih poreznih dužnika s ukupno 43,5 milijuna kuna duga. Dugogodišnjeg predsjednika uprave RVR-a Željka Mića sumnjiči se da je od 2007. do 2010. sudjelovao u izvlačenju 1,5 milijuna kuna preko fiktivnih dežurstava zaštitara na raznim lokacijama što je kasnije bilo naplaćivano HŽ-u. Uprava RVR navodno je naplaćivala dežurstva po cijeni od 50 kuna po satu plus PDV, što je mnogo više od tržišne cijene, ali nije plaćala porez tako da je već 2010. porezni dug te tvrtke s tada više od 400 zaposlenika iznosio oko 24 milijuna kuna. Te godine je uprava RVR uzela 10 milijuna kuna hipotekarnog kredita kod Hrvatske poštanske banke (HPB) za podmirenje obveza prema Poreznoj upravi, no taj se dug godinama samo povećavao.

U aranžmanu s HPB-om još veće obaveze imali su radnici RVR-a kojima je 2007. bilo ponuđen ulazak u ESOP program radničkog dioničarstva što je prihvatilo njih nešto manje od tri stotine. Radnici su navodili da su bili ucijenjeni gubitkom posla ako ne podignu kredit za kupnju udjela što su mogli ostvariti isključivo kreditom HPB-a. Kako su isticali, uprava ih je natjerala na podizanje nepovoljnih kredita od 20.000 do 200.000 kuna, ukupno oko 23 milijuna kuna što još i danas otplaćuju iako su ostali bez posla. Na inicijativu radnika nad RVR je 2012. bio otvoren stečajni postupak, no bio je obustavljen odlukom Visokog trgovačkog suda nakon protivljenja uprave te tvrtke. Kako se tada isticalo, članovi uprave Željko Mić i Ljubica Radić sami su sebe vratili na posao, ali ne i većinu radnika. Uslijedilo je neuspješan pokušaj pokretanja predstečajne nagodbe početkom 2014. godine, a nakon odbijanja plana financijskog restrukturiranja, u lipnju prošle godine pokrenut je stečajni postupak koji još traje.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.