18.09.2015 08:00
ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 13. listopada novo ročište za prodaju nekretnina tvrtke RVR (Redarstvo, vatrogastvo, rasadnik) procijenjenih na čak 27,5 milijuna kuna nakon što na prvoj javnoj dražbi održanoj u srijedu nije bilo zainteresiranih kupaca. 
RVR je zaštitarska tvrtka koja je modelom radničkog dioničarstva 2007. bila izdvojena iz sustava Hrvatskih željeznica (HŽ) i deseta je na listi najvećih hrvatskih poreznih dužnika s ukupno 43,5 milijuna kuna duga. Dugogodišnjeg predsjednika uprave RVR-a Željka Mića sumnjiči se da je od 2007. do 2010. sudjelovao u izvlačenju 1,5 milijuna kuna preko fiktivnih dežurstava zaštitara na raznim lokacijama što je kasnije bilo naplaćivano HŽ-u. Uprava RVR navodno je naplaćivala dežurstva po cijeni od 50 kuna po satu plus PDV, što je mnogo više od tržišne cijene, ali nije plaćala porez tako da je već 2010. porezni dug te tvrtke s tada više od 400 zaposlenika iznosio oko 24 milijuna kuna. Te godine je uprava RVR uzela 10 milijuna kuna hipotekarnog kredita kod Hrvatske poštanske banke (HPB) za podmirenje obveza prema Poreznoj upravi, no taj se dug godinama samo povećavao.

U aranžmanu s HPB-om još veće obaveze imali su radnici RVR-a kojima je 2007. bilo ponuđen ulazak u ESOP program radničkog dioničarstva što je prihvatilo njih nešto manje od tri stotine. Radnici su navodili da su bili ucijenjeni gubitkom posla ako ne podignu kredit za kupnju udjela što su mogli ostvariti isključivo kreditom HPB-a. Kako su isticali, uprava ih je natjerala na podizanje nepovoljnih kredita od 20.000 do 200.000 kuna, ukupno oko 23 milijuna kuna što još i danas otplaćuju iako su ostali bez posla. Na inicijativu radnika nad RVR je 2012. bio otvoren stečajni postupak, no bio je obustavljen odlukom Visokog trgovačkog suda nakon protivljenja uprave te tvrtke. Kako se tada isticalo, članovi uprave Željko Mić i Ljubica Radić sami su sebe vratili na posao, ali ne i većinu radnika. Uslijedilo je neuspješan pokušaj pokretanja predstečajne nagodbe početkom 2014. godine, a nakon odbijanja plana financijskog restrukturiranja, u lipnju prošle godine pokrenut je stečajni postupak koji još traje.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.