17.09.2015 08:34
ZAGREB, 16. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je izložio tablicu prijavljenih tražbina vjerovnika Masmedije d.o.o u stečaju, nekada vodećeg izdavača poslovne literature u Hrvatskoj i bivšeg nakladnika Poslovnog dnevnika te je najavio održavanje posebnog ispitnog ročišta o prijavljenim tražbinama vjerovnika za 23. rujna. 
Masmedia je tvrtka koju je 1990. osnovao i od tada vodio Stjepan Andrašić, glavni urednik Večernjeg lista od 1984. do 1990. u čijem su mandatu oboreni rekordi u prodaji dnevnih novina u bivšoj državi. Primjerice, Večernji list s novogodišnjim kalendarom od 17. prosinca 1984. prodao se u rekordnih 708.000 primjeraka, a u prvih šest mjeseci 1990., posljednje godine Andrašićeva mandata, prema analizi tadašnje zajednice izdavača Jugoslavije, Večernji list je s 36.324.408 prodanih primjeraka bio najtiražniji list u Jugoslaviji pretekavši beogradske Večernje novosti koje su prodale 36.316.155 primjeraka.

Andrašić je podnio ostavku zbog, kako je naveo, osobnih razloga nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj i ona je bila prihvaćena krajem svibnja 1990. Te godine Andrašić je osnovao Masmediju kao nakladničku kuću za izdavanje poslovnih i stručnih knjiga i časopisa, elektroničko izdavaštvo i druge djelatnosti te zastupanje inozemnih poduzeća na hrvatskom tržištu. Krajem 90-ih Andrašić je bio i jedan od ponuditelja na natječaju za prodaju Večernjeg lista, a kasnije je austrijskoj Styriji – novom vlasniku Večernjaka, prodao svoj Poslovni dnevnik, novine koje je preuzeo od Europapress Holdinga (EPH), pod upravom tadašnjeg većinskog suvlasnika Ninoslava Pavića. Stečaj nad Masmedijom bio je otvoren krajem prošle godine, a prema posljednjim financijskim izvješćima, taj je izdavač 2014. završio s bitno smanjenim prihodima i gubitkom od 16,936 kuna iako je prethodne 2013. poslovao sa 1,77 milijuna kuna dobiti.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa