16.09.2015 09:01
RIJEKA, 15. rujna 2015. (Hina), Sva komunalna i trgovačka društva u većinskome ili isključivom vlasništvu grada Rijeke ostvarila su 2014. dobit u poslovanju, osim Trgovačkog društva Energa, koje je poslovalo s gubitkom od 8,2 milijuna kuna, podatci su s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela na kojemu je u utorak prihvaćeno izvješće o poslovanju gradskih poduzeća. 
Gubitak Trgovačkog društva Energa od 8,2 milijuna kuna knjižit će se na teret kapitala te će se sljedećih godina pokriti iz ostvarene dobiti. Iz Energa su priopćili da je gubitak posljedica neodgovarajuće cijene isporuke toplinske energije te da to trgovačko društvo ima i pad prodaje plina za 18 posto zbog iznimno tople zime, a smanjila se i proizvodnja toplinske energije. Prijašnji dug pokriven je zaduživanjem, a uz 500 novih priključaka i oko dva milijuna kuna ulaganja u širenje distribucijske mreže ostvaren je projekt izgradnje punionice stlačenoga prirodnog plina.

Ukupna vrijednost imovine svih komunalnih i trgovačkih društava je 2,7 milijarda kuna i gotovo sva su iskazala povećanje vrijednosti imovine. Ostvareno je 600 milijuna kuna ukupnih prihoda i 150 milijuna kuna ulaganja s 1766 zaposlenih kojima je bruto plaća lani u prosjeku bila 7343 kune. Sva komunalna društva uredno su ispunjavala svoje kreditne obaveze, a svima je revizija dala pozitivnu ocjenu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da u Gradskoj upravi s obzirom na utjecaj koji gradska komunalna i trgovačka društva imaju na komunalni standard građana mogu biti zadovoljni rezultatima poslovanja 2014. i da je iznimka Energo, ali tu se, bez drugačijih zakonskih rješenja koja se odnose na distribuciju toplinske energije, ne mogu očekivati poboljšanja. Obersnel je još rekao da su, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, cijene komunalnih usluga u Rijeci, osim Energa, na razini prosjeka u Hrvatskoj, a u nekim dijelovima i niže.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa