15.09.2015 09:49
LJUBLJANA, 14. rujna 2015. Hina, Okružni sud u Ljubljani otvorio je u ponedjeljak postupak osobnog stečaja nad Ivanom Zidarom, dugogodišnjim direktorom, a onda i vlasnikom najvećeg građevinskog poduzeća SCT, ali se za politički nekad vrlo utjecajnog menadžera još uvijek vjeruje da je jedan od bogatijih ljudi u zemlji i da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo.
Vjerovnici sada imaju tri mjeseca za prijavu svojih potraživanja. Sud može odrediti otpis u slučaju da se osoba u stečaju drži od suda određene kontrole osobnih financija, kako bi ponovo mogla samostalno djelovati. Danas 77-godišnjak, Zidar je još prije 40-ak godina postao direktorom najveće slovenske građevinske tvrtke s 11.000 zaposlenih i s velim poslovima u inozemstvu, u Iraku i Libiji. Tvrtka je pod njegovim vodstvom od 1994. gradila i većinu slovenskih autocesta. Zbog pada građevinske djelatnosti u vrijeme krize SCT nad kojim je Zidar u međuvremenu izveo menadžersko vlasničko preuzimanje završio je 2011. u stečaju, kada je otpušteno zadnjih 800 radnika dok više stotina kooperanata nisu mogli naplatiti potraživanja.

Stečajni upravitelj tereti sada nekoć politički vrlo utjecajnog menadžera za 8,5 milijuna eura štete koje je izazvao vlasničkom pretvorbom tvrtke, a sada je nad njim određen i postupak osobnog stečaja iako se računa da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo, pišu slovenski mediji. Protiv Zidara otvoreno je pet kaznenih postupaka koji su trenutno zaustavljeni jer se ne odaziva na ročišta, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem, a zbog istog razloga odgađa odlazak na izdržavanje zatvorske kazne od 15 mjeseci na koliko je pravomoćno osuđen 2012., zbog dokazane korupcije pri dobivanju građevinskih poslova na javnim natječajima.

STRATEGYKANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Trgovački maloprodajni lanac Studenac preuzeo je trgovački lanac Duravit Trgovina, koji posluje u 13 maloprodajnih objekata na području Pule i okolice te zapošljava više od 40 zaposlenika, izvijestili su u četvrtak iz Studenca. 

SEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina.