15.09.2015 09:49
LJUBLJANA, 14. rujna 2015. Hina, Okružni sud u Ljubljani otvorio je u ponedjeljak postupak osobnog stečaja nad Ivanom Zidarom, dugogodišnjim direktorom, a onda i vlasnikom najvećeg građevinskog poduzeća SCT, ali se za politički nekad vrlo utjecajnog menadžera još uvijek vjeruje da je jedan od bogatijih ljudi u zemlji i da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo.
Vjerovnici sada imaju tri mjeseca za prijavu svojih potraživanja. Sud može odrediti otpis u slučaju da se osoba u stečaju drži od suda određene kontrole osobnih financija, kako bi ponovo mogla samostalno djelovati. Danas 77-godišnjak, Zidar je još prije 40-ak godina postao direktorom najveće slovenske građevinske tvrtke s 11.000 zaposlenih i s velim poslovima u inozemstvu, u Iraku i Libiji. Tvrtka je pod njegovim vodstvom od 1994. gradila i većinu slovenskih autocesta. Zbog pada građevinske djelatnosti u vrijeme krize SCT nad kojim je Zidar u međuvremenu izveo menadžersko vlasničko preuzimanje završio je 2011. u stečaju, kada je otpušteno zadnjih 800 radnika dok više stotina kooperanata nisu mogli naplatiti potraživanja.

Stečajni upravitelj tereti sada nekoć politički vrlo utjecajnog menadžera za 8,5 milijuna eura štete koje je izazvao vlasničkom pretvorbom tvrtke, a sada je nad njim određen i postupak osobnog stečaja iako se računa da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo, pišu slovenski mediji. Protiv Zidara otvoreno je pet kaznenih postupaka koji su trenutno zaustavljeni jer se ne odaziva na ročišta, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem, a zbog istog razloga odgađa odlazak na izdržavanje zatvorske kazne od 15 mjeseci na koliko je pravomoćno osuđen 2012., zbog dokazane korupcije pri dobivanju građevinskih poslova na javnim natječajima.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.